Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Célunk az NBI és hogy minél több vásárhelyi gyerek kosárlabdázhasson a jövőben is – Interjú Szabó Attilával, a Vásárhelyi Kosársuli új elnökével

Dr. Elek András váratlan halálát követően új elnökséget választott a Vásárhelyi Kosársuli. Elek András emberileg és szakmailag is nagy űrt hagyott maga után. Az új elnök Szabó Attila lett, két helyettese pedig Martonosi János és a most alelnökké választott Vas Péter lett. Mellettük Bartucz Csaba és Utasi Gábor kerültek be az elnökségbe. Az egyesület összes vezetője hódmezővásárhelyi, céljuk, hogy dr. Elek András hagyatékára építve, az eddigieknél is magasabb szintre kerüljön az utánpótlás nevelés színvonala, állt a megválasztásuk utáni sajtóközleményükben. Fog-e változni a vezetés stílusa, filozófiája? Mi a csapat célja a jövőben, a bajnokságok lezárultával. Erről kérdeztük Szabó Attilát.

Az emberi tényezőkön felül, mi volt az az első fontos dolog, amit Dr. Elek András halálát követően az Egyesület életében fontos volt elintézni?

Természetesen nem volt egyszerű tudomásul venni legendás klubvezetőnk halálát. Mivel csak Andrásnak volt aláírási joga, ezért a Kosársuli fennmaradása érdekében ennek jogi oldalát kellett először tisztázni. Itt olyan egyszerű napi dolgokra kell gondolni, mint egy adott mérkőzésre idegenbe a csapat utaztatása. Ezentúl már nem csak egy ember, hanem az elnök akadályoztatása esetén annak két helyettese is aláírhat. Hiszen nehezítette a helyzetet az is, hogy már akkor gyűltek az aláírásra, elintézésre váró iratok és döntések, amikor András még a kórházban volt, és mindannyian reménykedtünk felépülésében. Ez még akkor is nehézséget, hogyha nyugodtan mondhatom, minden egyes partnerünk nagyon rugalmasan állt a kérdéshez. Mostanra kijelenthető, hogy nem maradt el mérkőzés, edzés, mindenkinek a bérét és járulékait hiánytalanul ki tudtuk fizetni.

Fotó: Vásárhelyi Médiacentrum

A felnőtt csapat kiválóan szerepelt az alapszakaszban. Hogy nem jött össze az elődöntő és az ötödik helyért vívandó párharc sem, az nyilván a halálesetnek is következménye.

Részben annak, részben pedig mert sérüléshullám sújtott minket. Kevés, olykor csak 6-7 hadra fogható játékossal tudtunk kiállni a rájátszás mérkőzéseire. Egy kicsit átlagon felüli alapszakasz után, ha Molnár Bence vagy Béres Nándor nem sérül le, komolyabb eredményeket érhettünk volna el.

Az utánpótlásnak is lezárult már ez az év. Mennyire lehet elégedett a vezetés ezen csapatok teljesítményeivel?

Alapvetően elégedettek lehetünk. Az U20-as csapatunk egy mérkőzés híján nem jutott be az országos nyolcas döntőbe, a zöld csoportban második helyen végzett, és csak az első játszhatott ebben a nyolcas döntőben. Az U18 és U16-os csapatunk egész évben főtáblán játszhatott, ez azt jelenti, hogy először a legjobb 16 között pattogtathattak. Végül az U16-osok a 25-32, az U18 pedig a 17-25 között fejezte be a bajnokságot. Az U14-ben 2 csapatot indítottunk. A fiatalabbaknak ez tanulóév volt, a regionális bajnokságban a középmezőnyben végeztek, a másik csapatunk ebből a korosztályból pedig majdnem feljutott a 32-es főtáblára. Itt fontos volt, hogy mindenki tudjon szerepelni. Egyébként is ez az a korosztály, ahol el kell dönteni, hogy mennyire kívánják komolyan venni a kosárlabdát. Versenysport ez nekik vagy csupán játék. Korosztályok szerint pedig legalul az U11 és az U12-es csapataink is a területi illetve régiós jamboree-ra jutottak. Ez egy ottalvós esemény szokott lenni, sajnos ez természetesen az idén elmaradt. 

Utánpótlásnevelő műhelyként mi a koncepció, mi az egyesület filozófiája?

Az elején természetesen az hogy minél több vásárhelyi fiatalnak tudjunk játéklehetőséget biztosítani. Amint közelednek a felnőtt korhoz, ahogy említettem körülbelül 14 éves kor körül kell eldönteni, mennyire szeretnének profi irányba menni, mennyire szeretnék bevállalni a keményebb edzéseket. Mi leginkább azon voltunk és vagyunk is, hogy ezeknek a gyerekeknek minél tovább megtartsuk a sportolási lehetőséget, a kosárlabdázást. 

Ha nem maradnak Vásárhelyen a legtehetségesebb játékosok, akkor merre szokott vinni az útjuk?

Szerencsére van már jó néhány fiatal, akiket sikerült kinevelni az évek alatt. Említhetem Mészáros Máté nevét, aki korábban szerepelt a válogatottban is, stabil első osztályú játékos. Demeter Attila is hasonló szinten szerepel, de ott van a fiatalabbak között Balogh Laci is, aki már kapott korosztályos válogatott meghívót. Neki és még több más játékosnak is sikerült kiemelt akadémiákhoz igazolniuk. 

Az utánpótlást követően térjünk vissza a felnőttekhez. Nekik mi lesz a cél a következő évben?

Fotó: Vásárhelyi Médiacentrum

Az elsődleges célkitűzésünk hogy jövőre is biztonsággal el tudjunk indulni az NBI/B-ben, hiszen a helyi gyerekek előtt ez egy cél és minta. Többek között ebből is adódóan az a célunk, hogy a felnőtt csapatban minél több helyi fiatalt tudjunk beépíteni, szeretnénk hogy minél többen, még a felnőtté válásuk előtt, az NBI/B-ben játszhassanak.

Az elnökségi célok és az elnökségi munka változni fog a jövőben?

Egy, a kosárlabda és a csapat iránt elkötelezett új elnökség alakult most meg. Az elnökség tehát teljes mértékben elhivatott. Úgy gondolom hogy nem csak a kosárlabdában, de a háttérmunkában, annak fontos részeiben is mindenki otthon van, jók a kapcsolatai, talpraesett emberekkel dolgozhatok együtt. A realitás talaján azt hiszem kijelenthetjük, hogy tovább fogjuk tudni működtetni A Vásárhelyi Kosársulit. Ez a legfontosabb, illetve az hogy Bandi bácsi örökségét tovább tudjuk vinni, és minél több vásárhelyi gyerek kosárlabdázhasson a jövőben is.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!