A második oltás után karantén nélkül mehetünk Romániába

111

A sárga zónából érkezőkre – jelenleg ebbe a kategóriába tartozik Magyarország is – kéthetes karantén vár, kivéve, ha legalább tíz napja megkapták a védőoltás második adagját is, vagy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet mutatnak fel a határon.

A román országos járványügyi operatív törzs (CNSU) pénteki ülésén új karanténszabályozást vezetett be, az országokat a fertőzési rátájuk alapján osztályozva.

Mostantól azokat az országokat sorolja a zöld zónába, ahol az utóbbi két hétben az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések aránya nem éri el a lakosság másfél ezrelékét. A sárga zónába a másfél és három ezrelék közötti fertőzési rátájú országok tartoznak, a három ezrelék feletti lakosságarányos fertőzési rátájú országokat pedig a vörös zónába sorolják.

Azoknak az utasoknak, akik a zöld zónából érkeznek Romániába, nem kell karanténba vonulniuk.

A vörös zónából érkezőknek csak az oltási igazolás nyújt mentességet a karanténkötelezettség alól, a negatív teszt nem elegendő.

A korábbi szabályozásoktól eltérően már nem kerülhetik el a karantént azok, akik arra hivatkoznak, hogy átestek a betegségen.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!