Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Még Fideszes polgármesterek is kikeltek a törvénytervezet ellen

Mégpedig az ellen, amit Böröcz László országgyűlési képviselő nyújtott be az önkormányzati bérlakásokkal kapcsolatban. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár első embere már nem először fogalmaz meg kritikát kormánypárti törvényjavaslatokkal szemben, míg Kovács Péter, Budapest XVI, kerület Fideszes polgármestere szerint a javaslat „marhaság”.

A javaslat az ellenzők szerint ugyanis zöld utat adna az ügyeskedők, sőt egyenesen a lakásmaffia számára, de jól járnának vele Karácsony Gergely szerint a Fideszes csókosok is.

A javaslat lényege egyébként az, hogy az önkormányzati lakások minden bérlője a forgalmi érték 10,5-30 százalékáért vehetné meg az önkormányzatoktól az ingatlanokat, amennyiben jelzik ez irányú szándékukat. A javaslat indokolása szerint „magyar családok minél szélesebb körben szerezhetnek lakástulajdont”, ám a javaslat alapján azt sem lehetne megakadályozni, hogy valakik megvegyék a lakást a fenti töredékáron, majd akár már másnap piaci értékben megszabaduljanak tőle.

Több képviselő és szakértő is attól fél, hogy ez tovább mélyíti a lakhatási szegénységet és válságot. A Telex azt írja, a Periféria Központ gyűjtése szerint a Fidesz–KDNP-vezetésű önkormányzatok legalább 1000 db önkormányzati lakással rendelkeznek. Ez azt is jelenti, hogy egyenként tízmilliárdos nagyságrendű veszteség érheti őket, ha a lakásprivatizációs törvényjavaslat átmegy a parlamenten.

Cser-Palkovics szerint a lakáspolitika az önkormányzatok ügye, az önkormányzati lakások pedig a települések vagyonának fontos részét képzik. Cser-Palkovics mellett azonban Budapest XVI. kerületének polgármestere, Kovács Péter azt írta, a javaslat egyszerűen marhaság. Ezzel a véleményével egyetértett Németh Zoltán, a XXII. kerület szintén Fideszes alpolgármestere.

Kérdés, hogy a javaslat jelenlegi formájában, vagy bárhogy átmegy-e a parlamenti szavazáson.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!