849 millió forintért kisvasutat fejleszt a kormány Csanytelek határában

2 629

A turizmust élénkítené a kormányzat azzal a 849 millió forinttal, amit a Csanytelek és Tömörkény határában fekvő Csaj-tó körül működő kisvasút fejlesztésére fordítana az elkövetkező másfél évben.

Hazánk természeti értékeinek környezetbarát, fenntartható módon történő bemutatása, valamint az aktív és ökoturisztikai attrakciók fejlesztése érdekében döntött így a kormány – olvasható a legfrissebb Magyar Közlönyben. A miniszterelnök által szignózott kormányhatározatban az áll, hogy 2021-ben 301, 2022-ben pedig 548 millió forintot biztosítanak a költségvetésből a Csaj-tó keskeny nyomtávú vasútjának fejlesztésére. A megvalósítást a Kiskunsági Nemzeti Park szakmai közreműködésével végeznék el.

Több mint 50 éve zakatol vonat a Csaj-tó töltésein. A mintegy 1200 hektár kiterjedésű ősi állóvizet 1964-ben kezdték el halastavakká alakítani. Mai állapotában kisebb nagyobb tavak rendszere, nádas és gyékényes szegélyekkel és néhol nagy kiterjedésű nádszigetekkel. A halastavak közötti szállítás lebonyolítására a kisvasutat találták a legcélszerűbb eszköznek. Ennek legfőbb oka, hogy a tavak között található keskeny, nagy terhelésre alkalmatlan töltés nem lett volna megfelelő megbízható közúthálózat létesítésére. A vasút mellett szólt az is, hogy a közúthálózat kiépítése igen sokba került volna.

A tavon a Tömörkényi Alkotmány Szövetkezet hozott létre halgazdaságot, melynek szállítási feladataihoz egy 760 milliméter nyomtávolságú, 15 kilométer hosszú vasúthálózatot fektettek le az 1960-as évek végén. Az elmúlt években a területen gazdálkodó Tömörkényi Agrár Kft. működtette a kisvasutat, ám egyes források szerint nemrég a Kiskunsági Nemzeti Parkhoz került.

Fotó: Csanádi Sándor

Az elképzelés egyébként már régóta megszületett. Egy 2006-ban kiadott kistérségi vidékfejlesztési programban már az szerepelt, hogy ” a tavat körbevevő kisvasút felújítása, turisztikai hasznosítása is javasolt. A kisvasút rendszer 15 km hosszú, felújítása jelentős turisztikai jelentőséggel bírna, hiszen a halastó környezete és a madárvilág a természetkedvelő látogatók számára egyedi élményt nyújthat.”

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!