Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Górcső alatt sem látni, valójában mire ment el a vásárhelyi gimi laborjára nyert 325 millió forint túlnyomó része

Hét évnyi nyomozás után három gyanúsítottja van az Öveges-programnak, melynek keretében 2014-ben Hódmezővásárhelyen is kialakítottak egy természettudományi laboratóriumot a Németh László Gimnáziumban. Vizsgálódásunk alapján a 325 milliós forrást elnyerő önkormányzat csupán 92 milliót fordított konkrétan a fejlesztésre.

Az oktatás színvonalát vitathatatlanul emelte Hódmezővásárhelyen az a természettudományi laboratórium, amelynek kialakítására az Öveges-programból 325 millió forint támogatást nyert az önkormányzat, ám az már évekkel ezelőtt kiderült, országszerte valami nagyon nem stimmelt a kiosztott pénzek felhasználásával, tegnap pedig Hadházy Ákos tette közzé, hogy hét évnyi nyomozás után három gyanúsítottja van az Öveges-programnak, őket nemrégiben kihallgatták, erről Polt Péter legfőbb ügyész tájékoztatta az országgyűlési képviselőt.

– Akár örülhetnénk is, de valójában ez egy rossz vicc, hiszen az egyik legjobban dokumentált, felülről szervezett, bűnszövetségben elkövetett, a társadalomra különösen veszélyes, EU-s pénzt érintő csalás sorozatról van szó – kommentálta a legújabb fejleményeket a honatya. A politikus közösségi oldalán tett bejegyzésében hozzátette: 43 városban fizettek ki városonként 300 milliót egyetlen gimnáziumi laboros tanteremért.

Az egyik ilyen fejlesztés Hódmezővásárhelyen volt. A történet 2013-ig nyúlik vissza, akkor jelentették be, hogy az önkormányzat az Új Széchenyi Terv keretében megpályázott „Természettudományi laboratórium kiépítése a Németh László Gimnáziumban” projektre 325 millió 411 ezer 920 forint támogatást nyert. Ez nagyságrendileg harmada annak az összegnek, amit a Modern Városok Program keretében az oktatási intézmény bővítésére szánt a kormány, s amit – továbbra is – sajtóhírek szerint nem fog megkapni a város.

Már egy évvel később vizsgálódás indult az Öveges-program névre keresztelt országos fejlesztési csomaggal kapcsolatban. Lázár János például úgy fogalmazott miniszterként az országgyűlésben, “a vizsgálat ebben a szakaszában felmerült, hogy szabálytalanul került felhasználásra a pénz. Egyik ok ezek közül, hogy nem járt el jó gazda módjára a pályázat kiírója. Vizsgálataink alapján a közbeszerzésnél sérültek az átláthatóság és közbeszerzés szabályai is, és felmerül a túlárazás is.”

Az Átlátszó 2019-ben arról írt, hogy a visszaélésekkel kapcsolatban a Nemzeti Nyomozó Iroda által folytatott nyomozás 2016-ra arra jutott, hogy az Öveges-programban hűtlen kezelés és hivatali visszaélés nem történhetett, de bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás igen. Ezért az eljárást áttették a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatósághoz.

Hadházy Ákos tegnap úgy fogalmazott: a Miniszterelnökség Ellenőrző Főosztálya, majd a Nemzeti Nyomozó Iroda, majd a NAV regionális igazgatóságai minden aktatologatásnál leírták, hogy ez az egész mekkora szemétség volt, ennek ellenére nem történt semmi.

Lapunk annak próbált utánajárni, Hódmezővásárhelyen milyen kifizetések voltak e beruházással kapcsolatban. Négy ajánlati felhívást találtunk a Közbeszerzési Hatóság adatbázisában – az önkormányzat egyik eljárása sem volt nyílt. Az építési munkákra – amely 210 négyzetméteren valósult meg, és egyebek mellett bontást, új gipszkarton válaszfalak és beltéri ajtók beépítését, burkolást, épületgépészeti újításokat és akadálymentesítést foglalt magába – 29,4 millió forintért szerződött egy helyi vállalkozás. A bútorok, különböző berendezési tárgyak beszerzésére 8,8 millió forintot fordítottak. A tanulói munkafüzetek, szaktanári segédletek és szakköri füzetek nyomtatási, illetve fénymásolási költségei 24,5 millió forintot emésztettek föl. A laboreszközök és anyagok beszerzésére pedig további 29,1 millió forint ment el. Ez mindösszesen 93 milliós ráfordítást jelent – a fejlesztésre elnyert 325 millió forint támogatásból.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!