Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

A civilek támogatása meghatotta a vásárhelyi mentősöket

Május 10-én 73. születésnapját ünnepli az Országos Mentő Szolgálat. Az OMSZ fennállásának egyik legnehezebb évét tudhatja maga mögött, a koronavírus járvány eddig nem látott kihívások elé állította a frontvonal egészségügyi dolgozóit. A pandémiás időszak azonban nem csak negatívumokat hozott, a civilek támogatása meghatotta a mentőket és átsegítette a 36 vásárhelyi szakembert is a tavaly március óta tartó, túlórákkal teli időszakon.

,,Új infúziós pumpákat, már kettő van az autóban szerencsére, van új motoros váladékszívónk. Ez pedig a legújabb szerzeményünk, egy monitor és defibrillátor egybe

– Vincze Péter az egyik vásárhelyi mentőautó legújabb felszereléseit mutatja a Vásárhelyi Televíziónak. A modern technikának köszönhetően több életet tudnak megmenteni, mint valaha. A vásárhelyi állomás vezetője az Országos Mentő Szolgálat 73. évfordulóján beszélt az elmúlt 7 évtized egyik legzsúfoltabb időszakáról, a járvány hosszú hónapjairól.

– Nehéz volt, főleg az elején, hozzá kellett szoknunk, hogy beöltözve, védőruhában kellett kivonulnunk. Megnőtt az egy betegre szánt idő is, a szokásos fertőtlenítésen túl is kellett dolgoznunk és ez megnyújtotta a tengelyen töltött időnket, de lassan hozzászoktunk – fogalmazott az állomásvezető.

A koronavírus járvány kitörése után a vásárhelyi életmentők is csak túlórákkal és emelt kocsifutással tudták megoldani a gyakran napi 30 beteg ellátását. Ezzel együtt szerencsésnek mondják magukat, ugyanis az állomás dolgozói közül egyszerre legfeljebb ketten kerültek karanténba, nem akadozott a betegellátás. A helyi lakosok támogatása is hozzájárult a vásárhelyi mentők kimagasló teljesítményéhez, erőt adott nekik az odafigyelés.

– Lelki segítséget és kitartás nyújt az, hogy érezzük, hogy a hátországból támogatják a dolgozókat. Örülünk neki, hogy az embereknek eszébe jut, hogy milyen nehéz terhelés alatt állhatunk – mesélte Molnár Imre – mentőszakápoló.

Vincze Péter hozzátette, nagyon köszönik ezúton is rengeteg támogatást. Főleg tárgyi adományokat kaptak, de etették is őket az emberek. Nagyon sok étterem, baráti társaságok főztek nekik. Nagyon megható volt a figyelmesség, ami áradt felénk – fűzte hozzá.

Az állomásvezető kiemelte: az elmúlt év nehézségei a vásárhelyi mentőket nem tántorították el hivatásuktól, egy sikeres szüléslevezetés vagy újraélesztés okozta öröm átlendíti a vásárhelyi állomás 36 egészségügyi dolgozóját a munka nehézségein is.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!