Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

570 milliót nyert erdősítésre egy vásárhelyi szövetkezet

570 millió forint támogatást nyert erdősítésre a hódmezővásárhelyi székhelyű Országos Dohányboltellátó Kft-vel azonos címre bejegyzett Madosz Szövetkezet a Vidékfejlesztési Programból. A nyertesnek októberben ítélték meg az állami forrást, amihez nem kell önerőt biztosítania, azonban csak idén márciusban jegyezték be erdészeti tevékenységét. A pénzből nagyságrendileg több mint 500 hektár erdő telepíthető a város határában.

Vásárhely a rengetegben – gigantikus erdősítésbe kezdhet a Madosz Első Magyar Dohánytermelő beszerző és Értékesítési Szövetkezet, miután tavaly októberben 570 millió forint támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból. A megítélt összeg háromszor annyi, mint amennyit – 182 milliót – a többi vásárhelyi gazdálkodó összesen megnyert 2020 januárja óta: gyűjtésünk alapján többnyire 2-5 millió forint közötti állami forráshoz jutottak a kedvezményezett pályázók, elvétve találtunk 20-30, esetleg 50 milliós tételt. A projekt teljes költsége a támogatás összegével azonos a győzteseket listázó kormányzati portál adatai alapján, így 100 százalékig államilag finanszírozott.

A Madosz Szövetkezetnél fő tevékenységeként gabonafélék, hüvelyes növény, olajos mag termesztését jelölték meg a hivatalos cégjegyzékben, ám idén márciusban bővült a tevékenységi kör: az erdészetet és erdőgazdálkodást is bejegyeztették. A szövetkezet székhelye megegyezik azzal a vásárhelyi címmel, ahova a 2019-es év 11. legnagyobb forgalmú hazai cége, a Sánta János érdekeltségébe tartozó Országos Dohánnyboltellátó Kft. van bejelentve. A nyilvános cégadatok szerint a szövetkezet ügyvezetője Sánta János István, akinek fővárosi ingatlanüzletéről nemrégiben számolt be a Privátbankár. 

Az erdőtelepítés hektáronkénti egységára hozzávetőlegesen egymillió forint. Vagyis az elnyert állami támogatásból több mint 500 hektáron végezhető el erdősítés. 

Ami még lényeges a témával kapcsolatban: 2019 őszén jelentették be, hogy az erdőtelepítési uniós pályázatnál az erdőtelepítések jövedelempótló támogatásának összegét az eddigi hektáronkénti 174 euróról 432 euróra növelték, és annak időtartamát minden fafajnál egységesen 12 évre emelték. A támogatási kérelem benyújtására nyitva álló utolsó nap 2021 december 31. 

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!