Kormánypárti polgármester sem garancia a Modern Városok Program megvalósítására

323

Ha fideszes egy megyei jogú város polgármestere, akkor sincs kőbe vésve, hogy a négy éve indult Modern Városok Programban dől a településére a pénz. Nagykanizsán 9-ből 1 projekt valósult meg, Szekszárdon három éve építenek egy uszodát, a többi fejlesztés előkészítés alatt áll vagy állami forrásra vár.

Leállt minden, a polgármester feláldozza a város jövőjét – fogalmaznak a kormánypárti kritikusok a Modern Városok Program meghiúsult vagy csúszásban lévő fejlesztéseivel kapcsolatban. Országszerte így kommunikál a helyi Fidesz az ellenzéki vezetésű megyei jogú városokban. Való igaz, bőven van elmaradás az egyes projektcsomagok megvalósításánál.

Szegeden épül a kézilabdacsarnok a Felső Tisza-parton, valamint az egyetemi atlétikai központ a Hattyas soron. Ugyanakkor forráshiány miatt megrekedt több beruházás: így például a Széchenyi tér és a Belvárosi híd rekonstrukciója a tervezés, a biciklis híd pedig a tanulmányterv elkészítésének szakaszáig jutott. Ezek további finanszírozásról nincs kormányzati döntés. Zajlik a déli Tisza-híd tanulmánytervének készítése, valamint a Szeged – Makó elővárosi közösségi közlekedés vizsgálata.

Ott sincs kikövezve az út az állami adóforintoknak, ahol fideszes polgármester vezeti a várost. Nagykanizsán 2014-ben és 2019-ben is kormánypárti politikus lett a 47 ezer lakosú település első embere. Idén januárban jelent meg egy cikk az önkormányzati lapban, hogy 2015. június 23-án az akkori városvezető és Orbán Viktor élénk érdeklődés közepette írta alá a Modern Városok Program Nagykanizsára vonatkozó elemeit. A kilenc fejlesztést tartalmazó csomagból eddig csupán egy beruházás – a várost érintő autópályaépítés – készült el maradéktalanul, kettő csak részben teljesült, a maradék hat – ami belterületre tervezett létesítmény lett volna – egyelőre várat magára.

  • Nagykanizsa MVP

Szekszárdon is a Fidesz jelöltje nyerte el a polgármesteri tisztséget a legutóbbi két választáson. Ott is bekerült a programba egy új interaktív könyvtár és levéltár kialakítása, amelyre a kormány eddig több, mint 4 milliárd forint támogatást biztosított. A napokban a közbeszerzés is lezajlott az állami tulajdonú ingatlanra tervezett beruházással kapcsolatban, ám a legalacsonyabb árat tartalmazó ajánlat bruttó 7,3 milliárd forint lett – a megvalósításához szükséges többlettámogatás a kormány döntését követően biztosítható. Ha nyárig megkapják, 2023 nyarán nyithat meg az épület. A szekszárdi programban szerepelt egy új, fedett városi uszoda, egy rekreációs központ és egy új, városi rendezvény- és sportcsarnok. A megyei lapnak nemrég arról számolt be a kormánypárti polgármester, 2024-ben vagy 2025-re lehet kész a rekreációs központ, a sportcsarnok tervezési koncepciója idén januárban készült el, a fedett uszoda pedig 2018 óta épül, de a Népszava tudósítása szerint még csak félkész állapotban van.  

“Megfelelő ütemben haladnak a Modern városok programnak köszönhető fejlesztések a megyei jogú városokban – tudatta a Miniszterelnökség. A program összességében több mint 4000 milliárd forint fejlesztést tartalmaz a megyei jogú városok fejlesztésére. 2020 év végére a kifizetett támogatások elérték a teljes becsült költségvetés felét, azaz a 2000 milliárd forintot” – írta januári közleményében Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

A 2021. évi állami költségvetésben viszont csak 50 milliárd forint szerepel ezen a soron előirányzatként.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!