A WHO bizonytalan, hogy a kínai vakcina hatásos-e a 60 év felettieknek

119

Megjelent az Egészségügyi Világszervezet (WHO) értékelése a kínai BBIBP-CorV, közismert nevén Sinopharm-vakcina hatásosságáról és immunogenicitásáról – írta meg a Napi.hu. A WHO ugyan hatásosnak tartja a készítményt a felnőttek (18-59 évesek) PCR-rel megerősített Covid-19 megelőzésében, viszont más esetben bizonytalanok a vakcina hatásainak bizonyíthatóságával kapcsolatban.

Az Egészségügyi Világszervezet hatásosnak tartja a készítményt a koronavírussal szemben, viszont bizonytalanok a készítmény hatásainak bizonyíthatóságával kapcsolatban.

A szervezet a következő megállapításokat tette:

 • „Mérsékelten biztosak vagyunk abban, hogy a BBIBP-CorV egy vagy két adagját követő súlyos nemkívánatos események kockázata felnőtteknél (18-59 évesek) alacsony.”
 • „Alacsony a bizalmunk a bizonyítékok minőségét illetően, hogy a BBIBP-CorV 2 adagja hatékony a PCR-rel megerősített Covid-19 megelőzésében idősebb felnőttek (≥60 évesek) esetében.”
 • „Nagyon alacsony a bizalmunk a bizonyítékok minőségét illetően, hogy a BBIBP-CorV egy vagy két adagját követő súlyos nemkívánatos események kockázata idősebb felnőttek (≥60 év) esetében alacsony.”
 • „Nagyon alacsony a bizalmunk a bizonyítékok minőségét illetően, hogy a BBIBP-CorV 2 adagja hatékony a PCR-rel megerősített Covid-19 megelőzésében olyan egyéneknél, akiknek társbetegségei vagy egészségi állapota növeli a súlyos Covid-19 kockázatát, amint azt a klinikai vizsgálatban is szerepeltették.”
 • „Nagyon alacsony a bizalmunk a bizonyítékok minőségét illetően, miszerint a BBIBP-CorV egy vagy két adagját követően a súlyos Covid-19 kockázatát növelő társbetegségekben vagy egészségi állapotokban szenvedő egyéneknél a súlyos nemkívánatos események kockázata alacsony.”

Néhány esetben konkrétan meg is fogalmazták, hogy hiányosnak érzik a bizonyítékokat:

 • Védelem a súlyos betegséggel szemben.
 • A védelem időtartama, az emlékeztető adagok szükségessége és a vakcinával összefüggő fokozott betegség jövőbeli kockázata.
 • Védelem az aggályos mutációkkal szemben.
 • Biztonságosság a terhesség alatt.
 • Biztonságosság és klinikai védelem idősebb felnőtteknél, alapbetegségben szenvedőknél és egyéb alcsoportoknál.
 • Az engedélyezés utáni biztonsági ellenőrzés során feltárt ritka nemkívánatos események azonosítása és értékelése.

Magyarországon a kínai vakcinával a 60 év feletti oltottak 20,60, az összes regisztrált legalább 17,55 százalékát immunizálták. Az otlóanyagoz az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) végül nem vizsgálta be: egy kormányrendelet értelmében Szijjártó Péter külügyminiszter hagyta jóvá a magyarországi használatát vészhelyzeti engedéllyel.

Operatív Törzs: Egyelőre csak a vakcináról szóló szakirodalmi adatokat foglalták össze

A WHO a Sinopharmmal kapcsolatos szakirodalmi adatokat foglalta össze, és ennek birtokában a hétvégére várjuk a szervezet ajánlását – reagált a Sinopharm hatásosságával kapcsolatos frissen publikált aggályokra Müller Cecília, országos tisztifőorvos az operatív törzs mai tájékoztatóján.

Hozzátette: ha a szervezet felveszi az által ajánlott vakcinák listájára felveszi a Sinopharmot, akkor ez lesz az első keleti vakcina, aminek a használatát nemzetközileg is támogatni fogják.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!