Előkerült Jókai az érettségin

121

Az 1848-as szabadságharc szónokairól szóló cikket kaptak a magyarból középszinten érettségizők – ez alapján kellett megoldaniuk tizenegy feladatot.

A szövegértési feladatsor bázisszövege az 1848/149-es szabadságharc nagy szónokairól szól, például Kossuth Lajosról és Jókai Mórról. A szónoki beszédek kapcsán kellett a középszinten vizsgázóknak megoldaniuk a kétoldalas szöveghez kapcsolódó tizenegy feladatot.

Az eduline.hu által megkérdezett szaktanár szerint ebben van három olyan kérdés, amelynek megválaszolásához nem elég a szöveg értelmezése, némi nyelvtani tudás is kell hozzá.

Az első feladatsor megoldására a diákoknak összesen 90 percük volt. Először egy 700-1000 szavas ismeretterjesztő szöveget, publicisztikai művet vagy ezek részletét kellett elolvasniuk, majd az alapján megoldani a különböző feladatokat. Például meg kellett keresniük a szövegben megtalálható megállapításokat, érveket, álláspontokat, összefüggést kellett keresniük a cím és a szöveg, vagy éppen a szöveg grammatikai és stilisztikai jellemzői között, értelmezniük kellett a szövegben a logikai, tartalmi kapcsolatokat.

A szövegértési feladatok megoldásával maximum 40 pontot szerezhetnek a vizsgázók.

Az eduline.hu emlékeztet: Jókai Mór februárban – igaz, nem a szabadságharcban betöltött szerepe, hanem regényírói munkássága miatt – a kötelező olvasmányokról szóló vita középpontjába került, miután Tóth Krisztina író, költő egy interjúban arról beszélt, hogy Az arany ember című regényt a nemi szerepek ábrázolása miatt kivenné a kötelező olvasmányok listájáról.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!