Modern

358

Továbbra is egyetlen, szerző nélkül megjelentetett cikk a kiindulópontja annak híresztelésnek, hogy a kormány már nem támogatja a Modern Városok Program programban a Bethlen Gábor- és a Németh László-gimnáziumok tervezett felújításának, bővítésének mintegy 7 milliárdos összköltségű pályázatát.

Természetesen lapunk is megpróbált hiteles információt szerezni az ügyben, elektronikus levélben kérdeztünk rá az Emberi Erőforrások Minisztériumánál, valóban eláll-e a tárca az állami forrás biztosításától, de keddi megkeresésünkre azóta sem érkezett válasz a sajtóosztálytól, és többszöri telefonhívásunk alkalmával is csak addig jutottunk, hogy kicsöngött a vonal, fel nem vette senki a kagylót.

Mindettől független lehet, megalapozott az értesülés, csak még a csöpögtetős szakaszban van a kommunikáció. Cseppenként vájja szét azoknak a hitét, akiknek igazán fontos lenne e két beruházás. De valójában kik is ők?

Itt két megszólalást kell idéznem, mert teljesen egyetértek a mondanivalóval. Az egyik intézmény vezetője úgy fogalmazott: “a bővítése elmaradásának több mint ezer tanuló látja kárát.” A másik gimnázium estében a fenntartó egyház helyi lelkésze pedig azt nyilatkozta: “a fejlesztés haszonélvezője nem a tulajdonos egyház, még csak nem is kizárólag az iskola lett volna, hanem az sok-sok diák, aki város-, környék- és megyeszerte itt kezdi meg középfokú tanulmányait, az a közösség, amely egy vásárhelyi iskolához kötődik és jövőjének egy része ennek záloga.”

Tűpontos mondatok.

Lehet itt politizálni, ide-oda dobálni a sarat, a lényeg mégiscsak az, hogy azoknak az érdekét kell(ene) érvényesíteni a pénzcsapnál ülők felé, akik tanulnának és akik őket tanítanák.

Ha igazán számítanak, vajon kit érdekelne, hogy a kormány a pécsi formulához nyúl Vásárhelyen is? A baranyai megyeszékhelyen tudniillik az történt, hogy mivel ellenzéki polgármester vezeti a város 2019 őszétől, és a korábbi kormánypárti alpolgármester átigazolt a helyi tudományegyetemhez, és ott lett gazdasági vezető, tavaly ősszel a Modern Városok Program keretében – három évre lebontva – 5,7 milliárd forint biztosított a felsőoktatási intézménynek a képzések fejlesztésére. Amit addig az önkormányzatnak címeztek, egyenest a campusra utalták – vagyis csupán modernizálták a számlaszámot.

Szóval ha a szándék megvan, mehetnek az adóforintok a tankerülethez és az egyházhoz. De ha nincs, tudjuk kiket hagynak cserben.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!