Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Május 4-étől nyitnak ismét a kiállítóhelyek Vásárhelyen – a BFMK május 3-ától

Négy új időszaki kiállítás válik (végre) látogathatóvá május 4-étől Hódmezővásárhelyen, a koronavírus-járvány okozta korlátozások feloldását követően. Közel öt hónapnyi kényszerű szünet után megnyílik – egyelőre a védettségi igazolvánnyal rendelkezők és a 18 alattiak előtt – a 67. Vásárhelyi Őszi Tárlat az Alföldi Galériában és a 2019. évi díjazottak kiállításai a Tornyai János Múzeumban; ugyancsak ismét kinyitja kapuit az Emlékpont és a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhely, tájékoztatta szerkesztőségünket a Tornyai János Múzeum. A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ május 3-ától nyitja ki kapuit, egyelőre szakköreiket indítják el.

Hosszú kényszerszünetet követően nyitnak a hódmezővásárhelyi muzeális intézmények, amelyekben döntően a képzőművészet kedvelői találnak izgalmas kiállításokat maguknak. Az Alföldi Galéria tíz földszinti termében, valamint folyosóin 155 művész 215 alkotása nyújt átfogó képet korunk hazai képzőművészetéről. A 2020 novemberében megrendezett kiállításon, melynek kurátorai Pogány Gábor és Képiró Ágnes művészettörténészek, izgalmas válogatást tekinthetnek meg a kortárs művészet iránt fogékonyak, ahol a műfaji sokszínűség ellenére különös szimbiózisban élnek a művek a Kossuth téri kiállítóhely falain és posztamensein. A tárlaton a korábbi évek trendjeinek megfelelően egyaránt képviseltetik magukat a képzőművészeti felsőoktatás frissdiplomásai, a középgenerációs mesterek, valamint a festő-, szobrász- és grafikus doyenek is. A 67. Vásárhelyi Őszi Tárlat augusztus végéig lesz látogatható az Alföldi Galériában, az idei évben mindenki számára ingyenesen. Az egykori Ógimnázium emeleti termeiben Az Alföld művészete című állandó kiállításán kronológiai és tematikus áttekintésben mutatja be a vásárhelyi múzeum gazdag képzőművészeti gyűjteményét.

A Tornyai János Múzeumban szintén a kortárs festészet dominál: szűk két héten át, május 16-ig lesznek látogathatóak a 2019. évi Vásárhelyi Őszi Tárlat kiemelt díjazott alkotóinak, Szabó Klára Petra: Solo, Kármán Dániel: Interrealism és Gresa Márton: Flash című egyéni kiállításai. Mindhárom művész online eseményen is felvillantja kiállított munkáit, valamint a korlátozások alatt „kényszerűségből” létrehozott kirakat-kiállítás bemutatói se érnek véget a múzeum nyitásával: hétről-hétre újabb műtárgyak válnak láthatóvá a sétálóutca felőli bejárati ablakfelületen át. A Tornyai-múzeum állandó kiállításain – a látványraktár átalakítás miatt még nem látogatható Hódmezővásárhely városának régészeti múltját, az újkőkori ember mindennapjait és több ezer éves, részletgazdag kidolgozású és díszítettségű tárgyi kultúráját ismerhetik meg a látogatók, illetve a város történetét az egykori Árpád-kori településektől, mint például Houdtól és Csomorkánytól egészen az újvárosi városrész 19. század eleji újjáépítéséig.

Ismét látogatható lesz a 20. század magyar tragédiájára, a vészkorszak áldozataira emlékező, a Zsinagóga mögött található holokauszt kiállítóhely, míg az Emlékpont az 1945 utáni kommunista berendezkedés évtizedeit mutatja be látványos, olykor ironikus és groteszk megoldásokkal az érdeklődőknek. A közgyűjtemény egy, a rendszerváltozás helyi eseményeit felvillantó időszaki kiállítással is készül, amely az elkövetkező hónapokban nyílik meg a Galéria kiállítóteremben.

A hódmezővásárhelyi muzeális kiállítóhelyek 2021. május 4-én, kedden 10 órától várják a látogatókat a Tornyai János Múzeum, az Alföldi Galéria és az Emlékpont hétfő kivételével minden nap 10 és 17 óra között, míg a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhely délelőttönként 9 és 1 óra között tart nyitva, szombati zárva tartás mellett , akik védettségi igazolványuk felmutatásával válthatnak belépőjegyet. A vonatkozó kormányrendelet előírásai alapján kiskorúak korlátozás nélkül térhetnek be a múzeumokba, de fontos, hogy kísérőjüknek igazolnia szükséges a koronavírus elleni oltottságot vagy védettséget. Az idei évben nemcsak a 67. Vásárhelyi Őszi Tárlat megtekintésére vonatkozik ingyenesség, hanem Vásárhely Kártyával valamennyi intézmény díjtalanul látogatható. Bár a rendelkezések szerint nem kötelező a maszkhasználat, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ vezetősége arra kéri a múzeumlátogatókat, hogy a zárt térre való tekintettel és az egymásra vigyázás jegyében egyelőre a vendégek is viseljenek orrot és szájat eltakaró maszkot.

A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ május 3-ától nyitja ki kapuit, egyelőre szakköreiket indítják el, védettségi igazolvány felmutatásával..

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!