Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Évközi nyugdíjemelés jön, 10 ezer forinttal nőhet éves szinten

A várhatónál alacsonyabbra számolt infláció miatt a nyugdíjasok idén is kiegészítésre szorulnak, így a kormány – szokásostól eltérően – év közben igazítja ki a nyugdíjakat.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára a Magyar Nemzetben elmondta: az érintettek az első hónapokra járó 0,6 százalékos kiegészítő emelést nyár elején kaphatják meg. Az államtitkár szerint egy átlagnyugdíj esetén ez évi 10 ezer forintot jelent.

Magyar Államkincstár adatai szerint az előző évben 142 114 forint volt az átlagos nyugdíj összege. Ezt januártól 3 százalékkal emelték, amit nyár elején további 0,6 százalékkal növelnek tovább. Az mfor.hu számításai szerint ebben az esetben havi 147 255 forint lesz az átlagos ellátás összege, ami a jelenlegihez képest csupán 878 forinttal magasabb összeg. Éves viszonylatban ez kiadja a Tállai András által említett 10 ezer forintot.

Tállai a járványra hivatkozva indokolta a rendkívüli évközi kiegészítő emelést, de ez a lépés valószínűleg egyáltalán nem független a jövő évi választások közelségétől sem. Nem idén alakult ki ugyanis az a helyzet először, hogy már az év első hónapjaiban bőven meghaladta az infláció a kormány által vártat, és már ekkor tudható volt, hogy az év egészében fennáll majd ez a helyzet.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!