Még több teraszt létesítenének a vásárhelyiek

264

Ma ismét összeült az Operatív Stáb Hódmezővásárhelyen. Kiderült, hogy csökkent a hatósági karanténban lévő vásárhelyi lakosok száma, múlt héten 204-en voltak házi karanténban. A rendőrség 10 büntetést, 6 szabálysértési eljárást és 8 figyelmeztetést eszközölt, a számok csökkenését egyértelműen a kijárási korlátozás kitolásának tudják be. Nagy erőkkel segítik a közlekedést az általános iskolák környékén, illetve a teraszok nyitása is fokozott jelenlétet kíván tőlük – hétvégén garázdaság miatt kellett eljárniuk egy esetben.

Számos engedélykérés érkezik a hivatalba a teraszok létesítését illetően.

A hivatalban nincs újabb pozitív eset, ketten várnak saját, illetve családtag tesztjére. A hivatalban amúgy rendszeresen készítenek statisztikát a regisztráltak illetve az oltottak számát illetően, jelenleg 57%-a a kollégáknak regisztrált már és 27%-uk megkapta legalább az első oltását. A 06-62-530-159-es telefonszámon már 240 személynek segítettünk regisztrálni oltásra.

A szociális intézményekben nincsenek új esetek, viszont az óvodákban dolgozók között ismét vannak pozitív esetek, a Nádor utcai egységben április 26-tól 30-ig rendkívüli szünetet hirdettek ennek okán. Felhívjuk a szülők figyelmét, hogy akkor se vigyék gyermekeiket közösségbe, ha a családban felmerül a COVID-pozitivitás gyanúja, várják meg a tesztelés eredményét és a karantént előíró határozatot önkéntes karanténban.

Dr. Berényi Károly alpolgármester, gyermekorvos elmondta, hogy bár a napi adatokból nem látszik, de a tapasztalat csökkenő számokat mutat, ha minden igaz, nem fognak emelkedni a számok. Berényi doktor úr egy Ausztriában dolgozó hódmezővásárhelyi család tapasztalatait is elmesélte. Ők havonta 14 ingyenes tesztet kapnak személyenként, TAJszám felmutatása ellenében, és bármikor kérhetnek soron kívüli tesztelést, ha úgy ítélik meg, hogy szükséges. Mindezt természetesen ingyenesen. Követendő példa lenne ez a magyar kormány számára is.

Ha valaki jogosult a hivatalból kiállított védettségi igazolványra (például megtörtént az első oltás, vagy a nyilvántartásban szerepel a fertőzöttségen való átesettség ténye), azonban a fenti határidőn (az első oltástól vagy a „gyógyulás napjától” számított 8 napon) belül nem postázták számára az igazolványt, abban az esetben ügybejelentő lapot szükséges kitölteni és elküldeni a kormányhivatal számára. Ennek két módja van:

1. Ügyfélkapu regisztráció esetén lehetőség van elektronikus ügyintézésre, amelyhez szükséges űrlapot ide kattintva lehet elérni. A felületen az Ügyindítás lehetőségét kell kiválasztani, majd elvégezni egy sikeres azonosítást. Ezt követően megjelenik az űrlap, ahol ki lehet választani a megfelelő bejelentési indokot

2. Személyesen befáradni bármely kormányablakba, okmányirodába, ahol az ügybejelentő lap kitölthető. Ilyenkor az ügyintézéshez előre foglalt időpont szükséges, amely Ügyfélkapu nélkül is foglalható az időpontfoglaló felületen „a KIEGS00021 – Védettségi igazolvány cseréje, pótlása” ügykör választásával.

Mindkét ügyintézési lehetőségnél lehetséges a meghatalmazotti eljárás is.A védettségi igazolások hiányával a hajléktalanszálló lakói szembesültek legtöbbször.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!