Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Őszig meghosszabbíthatják a veszélyhelyzetet

Kedden késő este benyújtotta a kormány azt a törvénymódosító javaslatot, amellyel őszig meghosszabbítanák a most érvényben lévő, veszélyhelyzettel összefüggő intézkedéseket, ezt az új vírusvariánsok terjedésével magyarázzák.

Május 23-án járnának le most a veszélyhelyzethez kapcsolódó kormányrendeletek. Ezek hatályát még február végén 90 nappal meghosszabbították, és ezt tennék most még szeptemberig. A most beadott törvénymódosítás úgy rendelkezik, hogy „a törvény a 2021. évi őszi országgyűlési ülésszak első ülésnapját követő 15. napon hatályát veszti”.

A mostani javaslat indoklása szerint azért van erre szükség, mert bár „Magyarország Európa egyik legeredményesebb oltási programjával küzd a koronavírus világjárvány ellen”, de „az új vírusvariánsok azonban Európa-szerte terjednek és Magyarországon is jelen vannak, ezért elengedhetetlen a fokozott védekezés”.

Az őszi ülésszak az országgyűlési törvény szerint minden év szeptember elsejétől december tizenötödikéig tart, de az első ülésnap időpontja a házelnöktől, Kövér Lászlótól függ. Eddig ezt nem nagyon tartották meg szeptember 15-e előtt, ez pedig azt jelenti a lap szerint, hogy a vonatkozó kormányrendeletek sem fogják hatályukat veszteni szeptember vége előtt.

Azt a törvényjavaslat értelemszerűen nem szabályozza, hogy ezen időszak alatt milyen részletszabályok lesznek érvényesek – az oltottság függvényében sorra jelentik be a lazításokat –, egyszerűen csak a lehetőség van meg arra, hogy a kormány rendelettel irányíthasson.

Forrás: Magyar Narancs / HVG

vmc_kozlemeny

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!