Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Hódmezővásárhely klímastratégiája a legkisebbeket célozza, ők a legfogékonyabbak a szemléletváltásra

Holnap ünnepeljük a Föld Napját. Ebből az apropóból sajtótájékoztatót tartott ma Márki-Zay Péter, polgármester és Forgó Gábor, a Dipol csoport vezetője. A városnak van egy Európai Uniós pályázata, amelyik a klímastratégiáról és a szemléletformálásról szól. A pályázat eredményeiről számoltak be ma a lakosságnak.

Tavaly februárban kezdődött a projekt megvalósítása, amelyben a Dipol csoport szerepet vállalt, úgy a szemléletformáló rendezvényekben, mint a klímastratégia kidolgozásában külsősként segítenek a városnak.

A klímastratégia elkészítése Workshop-okkal kezdődött a Városházán, amikor civil szervezetek véleményét kérték ki, majd egy szakértő csapat dolgozott a kidolgozáson, ezt a végeredményt 2020-ban el is fogadták. A legfontosabb pontja a stratégiának a széndioxid kibocsátás, és minden településnek vállalást kellett tenni ebben a stratégiában, hogy 2030-ra, majd 2050-re mennyivel szeretné csökkenteni a széndioxid kibocsátást – számolt be Forgó Gábor.

Hódmezővásárhely élen járva, 2030-ra 25 százalékkal, 2050-re pedig 40 százalékkal akarja a 2018-as állapothoz képest a városban csökkenteni a káros anyag kibocsátást.

A szemléletformáló rendezvények is hozzátartoznak a stratégia megvalósításához. Ilyen volt a Jubileumi Fürdő Juliális, az augusztusi Borfürdő és Kavalkádon, és szeptemberben az Ízök fesztiválján is kitelepült a Klímapont, ahol az érdeklődők megismerhették a stratégiát.

Az önkormányzat 12 óvodájában volt egy Süni klímavédelmi program, ahol az óvodások már megismerkedhettek a komposztálással, és rajzversenyt is meghirdetettek. Ez azért nagyon fontos, mert ez a korosztály még nagyon fogékony erre a témára, és már ebben a korban foglalkozniuk kell azzal, hogy mit tehetnek azért, hogy az ő jövőjüket se árnyékolja be a klímaváltozás.

Ennek a programsorozatnak egy fontos állomása a helyi tanulmányi verseny, aminek az első lépcsője egy videó és plakátpályázat, a város általános és középiskolás tanulóinak hirdettek meg. Közel 30 pályázat érkezett be, amiket egy zsűri értékelt, a legjobbaknak pedig jutalmat adtak. A gyerekek ezekben az alkotásokban már megfogalmazzák, hogy beteg a Föld, sok a szemét, és baj van. Holnap, a Föld Napján, egy sajtóközleményben derül majd ki, hogy kik lettek a győztesek.

A következő évtizedekre szóló klímastratégiában szerepel 10 mintaprojekt megújuló energiák alkalmazására, 10 új elektromos autó töltőállomás elhelyezése a városban, 2900 lakóépület energetikai átalakítása, 200 új hulladékgyűjtő kihelyezése, és 300 partner bevonásával a fenntartható földhasználattal is foglalkoznának –ismertette a polgármester a számokat.

Az elmúlt három évben számos eredményt értek el Hódmezővásárhelyen. Hetven éve szenved a város az Atev bűztől, úgy tűnik, ez ebben az évben megszűnik. Minden hétvégén faültetés van a városban az elmúlt hetekben, és az önkéntes szemétszedési akciók is folyamatosan zajlanak – mondta Márki-Zay Péter, aki szintén szemetet szokott szedni az ilyen alkalmakon.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!