Koronavírus: vásárhelyi tapasztalatok szerint a tünetek enyhítésére hatásos a favipiravir

353

Több mint 50 doboz favipiravir gyógyszer fogyott az elmúlt hónapban egy vásárhelyi gyógyszertárban. A készítményt a háziorvosok írhatják fel, a páciensek koronavírusos tüneteinek enyhítésére. A kúraszerűen alkalmazott 40 szemes gyógyszer egy vásárhelyi háziorvos szerint nem csodaszer, de több esetben megakadályozta a súlyos szövődmények kialakulását.

Amit este rendelünk, reggelre megérkezik- ezt egy vásárhelyi gyógyszertár vezetője mondta a koronavírus tüneteket enyhítő favipiravir gyógyszerről. A szállítmányokra szükség is volt, a készítmény nagy számban fogyott az elmúlt hónapban. A fertőzöttek számának csökkenését azonban a gyógyszerészek és érzik.

Dr. Kőhegyi Judit gyógyszertár vezető elmondta, A múlt hónapban mintegy 40 doboz fogyott, a forgalmazása március első felében indult el. Ezután eddig áprilisban olyan 10-15 adtak el, tehát a mennyiség a harmadára csökkent.

A gyógyszerész kiemelte, hogy a készítmény magzatkárosító hatású lehet, így szedése közben és az azt követő hét napban, hatékony fogamzásgátló módszert kell alkalmaznia a pároknak.

Mester János háziorvosnak pozitív tapasztalatai vannak, azt mondja, a favipiravir nem csodaszer, de több páciensnél segített azzal, hogy nem alakult ki náluk súlyos szövődmény.

A háziorvos minden korlátozás nélkül felírhatja a betegeinek a gyógyszert, nem kell hozzá pozitív PCR teszt. A Vásárhelyi TV által megkeresett gyógyszertárban mellékhatásokról még nem számoltak be a betegek, de néhány készítményt érdemes elkerülni a szedése közben. Például lázcsillapítónak nem ajánlanak paracetamol készítményeket. Mindezeken felül Dr. Kőhegyi Judit szerint is pozitív hatásai voltak a gyógyszernek, azon vendégei, akik koronavírus tüneteik enyhítésére kiváltották a Favipiravirt, kigyógyultak a betegségből.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!