100 százalékos károkat is okozhatott a múlt heti fagy

125

Akár 100 százalékos veszteségeket is okozhatott a múlt héten éjszakánként megjelenő fagy. Sándor-József-Benedek után a mezőgazdaságban dolgozók meleg időjárásban bíztak, de a népi megfigyelés most nem igazolódott, jelentősen csökkent a hőmérséklet. A gazdák próbáltak védekezni a hideg okozta kár ellen, de teljesen hatékony ellenszer nem létezik.

A március a tavasz legszeszélyesebb hónapja – mondja Sipos gazda, hozzátéve, hogy idén az április is hasonlóan kiszámíthatatlan. A hideg időjárás miatt a fák rügyei elfagyhatnak, de ami további nehézségeket okozhat, az a méhek hiánya. Rossz időben nem hagyják el kaptárjaikat, így nem történik meg a beporzás sem. A múltheti fagyok hatásai többnyire a korai virágzású fákon mutatkoznak meg.

– Nagyon lényeges dolog a gyümölcsösnél, hogy milyen a tenyészidőszak, hogy mikor kezd el virágozni. Ugye vannak a korai, a közép és a késői virágzású gyümölcsfák. Azok a kajszik, azok az őszibarackok, amelyek majd még később kezdenek el virágozni, azoknál már ez a fagyhatás kisebb mértékű és ide tenném még az almát, és a szilvafák károsodásának mértéke is alacsonyabb kicsit – fogalmazott a Vásárhelyi Televíziónak Sipos József növényorvos.

A korai virágzású fák esetében a kár mértéke általában 60-70%-os, de bizonyos esetekben 100%-os pusztítást okozott az éjszakai fagy. Ennek a hatásai szemmel láthatóak. A növényorvos szerint ha ránézünk egy gyümölcsfára, egy ágképletre, láthatjuk, hogy bebarnultak-e a virágszirmok.

– Ez nagyon tipikus, a fagyhatás egyik problémája, hogy ki se virágzik, a másik, hogy elbarnulnak, mintha leforrázódtak volna a virágszirmok, illetve éles pengével átmetszve a bibét, az egészséges bibe zöld színű, az egy termőképlet a bibe ugye és a megfagyott, elfagyott termőképlet, pedig barnás-fekete árnyalatú színbe megy át – ismertette.

Április hónapban figyelni kell a dísznövények átültetésére is. Fontos, hogy fel kell készíteni a növényt arra, hogy visszakerül természetes közegébe. Ezeket az áthelyezéseket azután érdemes megkezdeni, miután eltűntek az éjszakai fagyok. A virágok rügyezésével egyidőben megjelentek a levéltetvek, ezeket a kártevőket megfelelő védekezéssel meg kell akadályozni abban, hogy elterjedjenek.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!