Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Szputnyik

Két cikk között ma elmentem beoltatni magam. Utazással, katonai iránymutatással, sorban állással, behívással, oltással, várakozással és papírkiadással bruttó félóra alatt letudtam az egészet. Flottul ment. Szputnyikot kaptam, sehol egy bőrpír, semmi különöset nem érzek.

Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában arról beszélt május közepére 5, május végére akár 6 millió oltott is lehet, júniusra lesz 7 milliós lehetőség, de a miniszterelnök attól tart, nem lesz elég ember, aki akarja az oltást. Aggályát igazolják a számok, hiszen csak a napokban haladta meg a 4 milliót az oltásra regisztráltak száma, és ha jelenlegi ütemben folytatódik a feliratkozás, a sajtó által közölt kalkulációk szerint május első napjaira minden oltásra hajlandóságot mutató magyar állampolgár megkaphatja a koronavírus elleni vakcinából az első adagot.

Hogy mi lesz azután, mivel lehet rávenni az embereket, oltassák be magukat? Attól tartok, ha javulnak a járványügyi mutatók, és csökken a kórházban ápoltak, illetve az elhunytak száma – márpedig jelenleg csökken, maradjon is így -, a kedvezőbb összkép miatt kevesebben fognak regisztrálni. Márpedig a nyájimmunitáshoz szükséges átoltottság elérése így komoly kihívás lesz, pláne úgy, hogy a népességnek egy nem jelentéktelen hányada alapból oltásellenes.

Véleményem szerint azzal, hogy a kormányzat nem engedte bemutatni a médiának a hazai kórházi állapotokat, az egészségügyben dolgozók 24 órás helytállását, már elszalasztott egy esélyt. Még arról sem kaptunk információt, pedig lapunk is kért, hogy a magyar egészségügyi ellátóhelyeket ellenőrző Országos Kórházi Főigazgatóság tudomása szerint mennyien jelentkeztek Covid-önkéntesnek a Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központba. Egyáltalán fogadnak-e önkéntes ápolókat és orvosokat Hódmezővásárhelyen vagy Makón, szükség van-e rájuk, ha már megjelent a felhívás az intézmény honlapján? Írtunk, telefonáltunk, választ március 30. óta nem kapunk.

Azoknak, akik bizalmatlanok a vakcinákkal szemben, szintén kérdéseik lesznek. Válaszok nélkül nehéz lesz őket meggyőzni.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!