Megjelentek az idei érettségi szabályai

132

A 167/2021. (IV. 9.) Kormányrendelet részletezi az idei érettségi szabályait.

Ezek alapján idén az érettségi tárgyak a szóbeli vizsgarészei és a gyakorlati vizsgarészei nem kerülnek megszervezésre. Kivételek azonban vannak.

A kormányrendelet ugyanis kimondja, hogy azokban a tárgyakban amelyek középszinten csak szóbeli vizsgarésszel rendelkeznek, meg kell szervezni a szóbeli vizsgákat is. Ugyanúgy meg kell szervezni, ha a vizsgázó az igazgató döntése alapján szóbeli vizsgával kiválthatja az írásbelit. Ez esetben mentesül az írásbeli vagy a gyakorlati vizsga alól. Ugyancsak meg kell szervezni a szóbelit azoknak, akik emelt szintű szóbeli vizsgával nyelvvizsga értékű vizsgát szeretnének letenni, illetve azoknak, akik a középszintű írásbeli vizsgán 12 és 25 százalék között teljesítettek.

Aki testnevelésből érettségizik, annak szóbeli és gyakorlati vizsgát is kell tennie, tanára és a vizsgabizottság legalább két tagja jelenlétében, kivéve az úszás és a küzdősport önvédelmi gyakorlatai esetét. Ezeknél “az érettségi vizsga értékelése e gyakorlatok figyelmen kívül hagyásával történik”, ezért 100 helyett középszinten maximálisan 90 emelt szinten 80 pont szerezhető a tárgyból.

A vizuális kultúra tárgyból középszinten értettségizőknek nem lesz gyakorlati vizsgájuk, csak az írásbeli alapján értékelik őket.

Aki nem jelenik meg a vizsgán vagy nem adja le határidőre projektmunkáját, annak törlik vizsgajelentkezését, és nem küldik javító vagy pótló vizsgára. Jelenléti vizsga esetén egy helyiségben legfeljebb 10 személy tartózkodhat. További szabályok, hogy:

  • elektronikus úton kell előkészíteni, megszervezni, lebonyolítani a vizsgákat és értékelni a vizsgázókat, illetve kapcsolatot tartani,
  • az érettségiztető iskolákban május 3. és 7. között délutánra tehetik át a többi tanórát,
  • dolgozataikat a vizsgázók május 31-én és június 1-jén tekinthetik meg, de beszkennelve el is lehet nekik küldeni, észrevételeiket elektronikus úton is elküldheti, legfejlebb június 2. délután 16 óráig.

Forrás: HVG

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!