Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Orbán Balázs: a 25 ezer fő feletti városok is fognak pénzügyi kompenzációt kapni

Az önkormányzatok helyzetéről tartott vitafórumot a kormánypárti Mandiner szervezésében a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) vezetője, Gémesi György, Gödöllő polgármestere és Orbán Balázs miniszterhelyettes, parlamenti és stratégiai államtitkár. A beszélgetést Kereki Gergő, a mandiner.hu főszerkesztője vezette. Hogy a miniszterhelyettes fenti kijelentése mennyire vehető komolyan, az a jövő kérdése. Reméljük minél inkább.

A beszélgetésben egyébként nem sok újdonság hangzott el. Gémesi elmondta, a MÖSZ nem pártpolitikai szervezet, hanem szakmai érdekvédelmi szövetség. Jelenleg is az egyik legfontosabb céljuk a feladatok és a források egyensúlyba helyezése. A legnagyobb kihívás a járvány elleni védekezés. A MÖSZ tagsága, tette hozzá, a települések lakosságszáma alapján 4 millió választópolgárt foglal magában.

A jelenlegi helyzetben azt emelte ki, hogy a feladataik kapcsán sokszor probléma a hirtelen meghozott szabályok, mint tavaly márciusban az iskolák bezárása, vagy most tavasszal a bölcsődei, óvodai ügyelet. Ezt sokszor nehéz megszervezni, nehezen teljesíthető plusz feladatok ezek, az idő rövidsége miatt.

Orbán Balázs azzal kezdte, a védekezésben mindenkinek részt kell vennie. Azt mondta, 2010 után az önkormányzat a prosperáló gazdaságnak a haszonélvezője volt, de a járvány ezt megakasztotta. Szerinte most sokkal jobbak az önkormányzatok, és például Gödöllő helyzete, mint 2010 előtt volt.

Gémesi szerint viszont a kormányzat túl sok feladatot és hatáskört vont el az önkormányzatoktól, amelyeknek egy részével egyet lehet érteni, egy része viszont erős túlzás. Ilyen túlzás például az építéshatóság kérdése. Ma egyre inkább megyünk a tanácsrendszer felé, mondta, nagyon centralizált lett az önkormányzati struktúra, a bevételek elosztása. Az elmúlt 10-11 évben csökkent az önkormányzat mozgástere. Ebben az időszakban, mondta, 30%-kal csökkent az önkormányzatok állam által biztosított, működésre felhasználható támogatása, holott az árak, például a minimálbér emelkedett.

Orbán szerint viszont az állami támogatás csökkenése egyenes arányban áll a feladatok átvételével. Amit az ország bizonyos részeiben meg tudnak oldani (oktatás, egészségügy, szociális ellátás), azt másutt nem, és a területi kiegyenlítés végett, ezeket a feladatokat, a szolidaritás mentén, átvette az állam, tette hozzá.

Gémesi szerint az adóelvonások kérdésében az önkormányzatok és az állam között nem volt egyetlen egy hatékony, konstruktív tárgyalás sem. Ugyanez igaz aktuálisan az oltásban való segítés kérdésében, a kormány itt sem hallgatja meg őket. Azt mondta, Magyarország az egyetlen európai ország, ahol forrásokat vontak el az önkormányzatoktól, ellentétben például Németországgal vagy Ausztriával.

Orbán szerint Ausztriával és Németországgal azért nem lehet a magyar önkormányzati finanszírozást és az önkormányzati válságkezelést összehasonlítani, mert azok más közigazgatási berendezkedésű országok, ahol szövetségi tartományok vannak. Ott ezek a kisebb egységek az állami feladatok teljes vertikumát ellátják, ellentétben a magyar önkormányzatokkal.

Akárhogy is van, tette hozzá Gémesi, az állami normatíva, amit kapnak, ma nem elegendő. Az állam Gödöllőn ma a feladatok 37%-át finanszírozza, mondta a statisztikát idézve, és a továbbiakat kellene a helyi adókból finanszíroznia az önkormányzatoknak, ezeket az adókat vette el a központi kormány tőlük az utóbbi 1 évben, ezzel gyakorlatilag elzárták az önkormányzatok mozgásterét. Ráadásul például a megfelezett iparűzési adó kiesést sem kompenzálják majd a 25 ezer fő feletti településeknél. Orbán viszont azt mondta, a 25 ezer fő feletti önkormányzatok is fognak pénzbeli kompenzációt kapni.

Orbán hozzátette, az önkormányzatok pozíciói nem gyengülnek jobban a jelenlegi járványhelyzetben, mint az államé. Szerinte Gödöllő még adóemelés nélkül is tudta a bevételeit növelni. Gémesi szerint ez nem igaz, és a lekötött tartalékaik közül is elenyésző a szabadon felhasználható összeg.

Gyakran szóba került a beszélgetés során az állam által a Fideszes vezetésű megyei jogú városoknak adott 1,38 milliárd forint. Orbán erre azt mondta, az az önkormányzat, aki kért pénzt, és bekopogott, azok kaptak.

A beszélgetés végén Gémesi szomorúan konstatálta, hogy noha 2009-ben még ő is együtt harcolt a Fidesszel az önkormányzati jogokért, Kósa Lajos meg is fogalmazott akkor 12 pontot az önkormányzatiság védelmében, ám a Fidesz politikája mára 180 fokot fordult. Orbán Balázs erre ismét azt mondta, a magyar önkormányzatok sokkal jobb helyzetben vannak, mint 2010 előtt.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!