Még kell pár milliárd a tram-trainre – kocsiszín épülhet Vásárhelyen

891

Nyolc tram-train szerelvény befogadására alkalmas új kocsiszín és hozzá vezető vasúti pálya tervezésére írt ki nyílt közbeszerzést a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. A MÁV Zrt. Hódmezővásárhely állomása mellett létesülő városi vasúti végállomáshoz kell vágánnyal és felsővezetékkel csatlakoztatni az új járműtárolót.

Nincs még vége a tram-train beruházást övező vásárhelyi építkezéseknek – legalábbis erre lehet következtetni abból a napokban megjelent közbeszerzési felhívásból, miszerint a NIF Zrt. új kocsiszínt terveztetne a járműveknek. A MÁV Zrt. Hódmezővásárhely állomása mellett létesülő városi vasúti végállomáshoz kell vágánnyal és felsővezetékkel csatlakoztatni az új járműtárolót, amelynek 8 tram-train jármű befogadására kell alkalmasnak lennie. A felhívásban az is szerepel, hogy a kocsiszín kapcsán szükséges lehet még a térvilágítás, és szükség esetén szervizút megtervezése is, az üzemeltetői igényeknek megfelelően. A végállomás és a tároló között 1,5, továbbá a kocsiszínben 3 kilométer hosszú vágány lefektetése lehet indokolt a dokumentum szerint.

Hogy pontosan mekkora méretű csarnokra lesz szükség, arról nem ad számot a felhívás, de abból kiindulva, hogy egy tram-train szerelvény 37 méter hosszú, és egymás mellett nyolcnak kell elférnie úgy, hogy a kisebb karbantartó munkákat és a takarítást el tudják rajtuk végezni, mintegy 3000 négyzetméteres kocsiszínt kell felhúzni a vasútállomás közelében.

Nem tudni, pontosan hová szeretnék építeni a közel 3000 négyzetméteres kocsiszínt.

Ami a költségeket illeti, csak találgatni lehet: a napi.hu számolt be róla tavalyi év elején, hogy a kormány 1 milliárd forinttal megemelte a „Szeged–Hódmezővásárhely tram-train rendszerhez szükséges járműtelep építése” című projekt támogatását, így az 4 milliárd 481 millió forintot tesz ki. A Magyar Közlönyben megjelent határozatban az eredeti összeg úgy nézett ki, hogy 2 milliárd 751 millió forint származott az uniós Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Programból (IKOP), míg 730 millió forint volt a hazai forrás. A kettő együtt adta ki a beruházás teljes, 3 milliárd 481 millió forint költségét. A módosítás az IKOP részt 787 millió, míg a hazai forrást 213 millió forinttal megemelte, így jött ki a teljes költség (támogatás) 4 milliárd 481 millió forintra.

A tervezésre vonatkozó ajánlattételi határidő egyébként május 6. 

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!