Havasi Katalin: a gyerekek beoltása nélkül megvalósíthatatlan a nyájimmunitás

342

A hazai házi gyermekorvosok tapasztalatai szerint a koronavírus járvány harmadik hullámában jóval több Covid-megbetegedés fordul elő a gyermekek között, mint az első, vagy akár a második hullám alatt – idézi a Népszava Havasi Katalint. A hódmezővásárhelyi Fidesz elnöke a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnökeként vett részt szerdán egy háttérbeszélgetésen, az ott elhangzottakról számolt be a lap.

– Világszerte több millió a fertőzött gyermekek száma, több ezren kerültek kórházba és százakat veszítettek el. A súlyos állapotúak közül Magyarországon eddig még egyet sem veszítettünk el. A gyerekeknél megfigyeltek egy olyan életveszélyes szövődményt is, ami az enyhe vagy tünetmentes fertőzés lezajlása után hetekkel jelentkezhet, ez a többszervi gyulladásos reakció (MIS-C). Arról, hogy a magyar gyerekeket milyen arányban érinti a Covid-járvány, nincs hazai adat – mondta Havasi Katalin. Így szervezetük a külföldi összesítésekre hagyatkozik: a gyermekkorú fertőzöttek alig egy százaléka került kórházba.

– A nyájimmunításhoz a lakosság 70-80 százalékát be kell oltani – hangsúlyozta Havasi Katalin, ám ez a gyerekek nélkül megvalósíthatatlan. Jelenleg nem léteznek külön gyermek- és felnőtt-oltóanyagok, ugyanazokat a vakcinákat tesztelik mindkét csoportnál. Ezekkel a vizsgálatokkal a szakemberek a gyermekek számára megfelelő legalacsonyabb dózist keresik. Jelenleg a Pfizer-BioNTech vakcinájának használata engedélyezett 16 és 18 éves kor között, de Izraelben már 12 éveseket is oltanak vele. Magyarországon várhatóan a közeljövőben a 16-18 éveseknél is elkezdhetik az oltást a Pfizer-BioNTech vakcinájával. A kollegiális hálózat tagjai és a HGYE is már korábban is jelezték az országos tiszti főorvosnak, hogy nagyon fontosnak tartanák egyes krónikus betegségektől szenvedők mielőbbi immunizálását. Felsorolásuk szerint ilyenek a súlyos elhízás, a Down-szindróma, a krónikus légzőszervi megbetegedések, a cisztás fibrózis, a tartós oxigénkezelés, a krónikus szív-, veseelégtelenség, májbetegség, egyes krónikus neurológiai betegségek, veleszületett és degeneratív anyagcsere betegségek, intézeti elhelyezést szükségessé tevő neuropszichiátriai megbetegedések, az agyi bénulás, a diabetes mellitus, az immunszuppresszív kezelés alatt álló krónikus betegek. Továbbá a transzplantációra váró, vagy szervtranszplantáción átesett gyermekek oltását fontosnak ítélte a szakma. 

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!