Aktuálissá válik a gumiabroncsok cseréje

A gumik elévülési ideje 6-7 évre tehető, azonban fontos, hogy a nyár közeledtével a téligumikat is nyári gumira cseréljük.

Bár még hajnali mínuszokkal, elvétve havasesővel riogat az időjárás, lassan aktuális a téli gumiabroncsok cseréje nyáriakra, hiszen 7 fokos átlaghőmérséklet fölött ez már ajánlott.

Rendszeresen cserélem a téli és nyári abroncsokat és fontosnak is tartom abból a szempontból, hogyha ezzel is el tudunk kerülni bármi olyan jellegű csúszást vagy balesetveszélyt akkor igenis tegyük meg – fogalmazott a Vásárhelyi Televíziónak Szamosközi Attila gépkocsivezető.

A biztonságos vezetéshez fontos, hogy rendelkezzünk megfelelő gumiabronccsal és a szezon közeledtével ajánlott a téligumit nyárira cserélni. – Alapvető különbség az anyagában és mintázatában van a gumiabroncsnak, önmagában balesetveszélyt nem okoz, ha most téligumival közlekedik, bár egyértelmű, hogy a téliguminak keveréke az egy puhább keverék, ezért melegebb hőmérsékleten mikor már melegszik az aszfalt is a környezeti hőmérséklet is magasabb, lágyabb lesz a gumiabroncs keveréke, ezáltal egy esetleges fékezéskor a fékút megnőhet – hívja fel a figyelmet Takács Miklós, a MARSO Kft. telephelyvezetője.

A gumiabroncs kopásállósága nagy mértékben függ a vezetési stílustól, illetve attól, hogy autópályán vagy inkább városban vezetünk gyakrabban.

A nyári gumiabroncsoknál 1,6 mm a kötelező minimális profilmélység, a télieknél ez 4 mm. Azonban egyik esetben sem érdemes várni eddig az új abroncsok beszerzésével, mert a gumiabroncsok vízkiszorító képessége ilyen kopottság mellett már szinte egyenlő a nullával.

A 6-7 évente ajánlott csere érvényes a négyévszakos gumikra is, de annak használata nem mindenkinek javasolt.

– Négy évszakos abroncsot egyre több gyártó készít, itt igazából nem autótípusra készítik a gyártók, hanem felhasználás szempontjából, azoknak szoktuk ajánlani, akik nagyon keveset használják az autót, tehát nagyon kevés kmt mennek vele, óvatosan vezetnek – fűzte hozzá Takács Miklós.

A megfelelő gumi kiválasztásánál három tényezőt kell figyelembe venni. Az abroncsokon fel van tüntetve a vizes úton való tapadás, a gumiabroncs gördülési ellenállása és a zajszint kibocsátás, de a szakember azt javasolja, hogy igyekezzünk minél inkább a biztonságos fékezésre törekedni.

- HIRDETÉS -

- HIRDETÉS -

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -3

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!