100 éves gramofont restaurálnak a Tornyaiban

A hely, ahol új életre kel egy régi tárgy: a Tornyai János Múzeum restaurátor műhelyében jelenleg egy 100 éves gramofon konzerválásán dolgozik Molnárné Balázs Zsuzsa.

Egy vásárhelyi család egykor zenétől hangos otthonából a Tornyai János Múzeum néprajzi gyűjteményébe került ez az 1900-as évek elején készült gramofon. A korabeli hanglemezjátszó szerkezet fenyőfából készült ládáját megette az idő vasfoga, ahogyan a megrozsdásodott tölcsérre is ráfér az alapos tisztítás.

Az elsődleges állapotfelmérés során láttam, hogy ez a gramofon nagyon nagy tiszteletnek örvendett, ezer jele van ennek, a tartozékok száma is ezt mutatja. Bár sok javításnak van nyoma, de ezek mind alázatos, tisztelettudó beavatkozások voltak. Tehát nagyon beszédes a tárgy jelenlegi állapota is – fogalmazott a Vásárhelyi Televíziónak Molnárné Balázs Zsuzsa restaurátor.

A korabeli lemezjátszón otthagyta nyomait a rendszeres használat és az elmúlt évtizedek, ezért a fa és fém felületek konzerválása elengedhetetlen. Kiegészítésére egyelőre nincs mód, sőt teljes restaurálására sem, mert ahhoz audiofil szakember is kellene, de a legszükségesebb munkákat most elvégzi a Molnárné.

A funér lemezek már elvetemedtek, elváltak egymástól. Hiányoznak díszek és igazából a rovarfertőzöttség nyomai is megmutatkoznak. A farészeket teljesen tisztítani kell, restaurálni a díszeket. A fémtölcsér szintén ilyen rossz állapotban van, ezért a korróziót blokkolni kell, további romlását megakadályozni – sorolta a restaurátor.

A kutatásokkal is járó restaurálási munka a jövő hét végéig biztosan elhúzódik. A közönség csak ezt követően tekintheti meg a múzeum kirakatában az újjászületett gramofont.

- HIRDETÉS -

- HIRDETÉS -

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -3

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!