Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Ez a jövő útja a járvány közben? Személyzet nélküli boltokat terveznek Magyarországon

Egyelőre csak Budapesten, az Agora Park egyik irodaházának földszintjén nyílna meg egy önkiszolgáló szendvicsbár és kávézó, amelyben nem lesz pénztárgép, pénztáros személyzet, de még olyan automata pénztár sem, amilyen az élelmiszer boltokban manapság található.

A fizetés is teljesen újfajta lenne, automatikus, a vásárlók belépéskor vagy azelőtt regisztrált bankkártyáját a fogyasztás ellenértékével akkor terhelik majd meg, amikor elhagyják a helyiséget. A belépés úgy lesz lehetséges, hogy a vásárló előtte az üzlet applikációját letöltötte, és abban a bankkártya adatait megadta, vagy úgy, hogy az ajtónál lévő leolvasóban lehúzza a kártyáját. Az üzlet be lesz kamerázva, és egy szoftver kezeli az adatokat, amely, ahogy írják, értelmezni tudja, hogy mit csinálunk, mit vásárolunk, ugyanis a belépéskor kapunk egy egy digitális jelet.

A felvételek alapján a program meg tudja állapítani, hogy a vevő melyik terméket vette le a polcról, és melyik termékkel hagyja el a boltot, vagy melyiket fogyasztja el helyben. a számlánkat ez alapján kapjuk meg.

A kávézót üzemeltető cég a hasonló automata rendszerek tervezésében és telepítésében lát üzleti fantáziát, vagyis a kávézója a technológiának egy éles üzemben működő bemutatóterme lesz. A megoldást a legkisebb falusi bolttól kezdve a nagy élelmiszerboltokig vagy akár éttermekig szinte mindenhol jól lehetne használni. Az automatizálás során minden hasonló egységben meg lehet szüntetni a pénztárt, annak helyét fel lehet szabadítani a vásárlóterület javára, a pénztárosi funkció megszüntetésével pedig vagy személyi költséget lehet csökkenteni, vagy át lehet alakítani az alkalmazott feladatait úgy, hogy hatékonyabb legyen a bolt működtetése.

Ez jelentős költségcsökkentő tényező lesz, és ez akkor is igaz, ha a kamerás intelligens rendszer bevezetése befektetést igényel, ám Kende Gábor, a cég ügyvezetőjének véleménye szerint nem kell óriási összegekben gondolkodni, ráadásul, teszi hozzá, a kormány éppen a vidéki boltosok fejlesztéseinek támogatására készül.

Az automatizált bolt másik nagy előnye az éjjel-nappali nyitva tartás lehetőségének megteremtése lesz, mondja Kende. A falusi boltos a rendszer kiépítésével könnyen meglépheti ezt a lépcsőt, miközben neki vagy az alkalmazottainak csak rendes munkaidőben kell a boltban lenniük. Ilyenkor csak arra kell figyelni, hogy az alkoholos italok árusítását szüneteltetni kell, amíg nincs személyzet az üzletben. Ezt fizikai leválasztással könnyen meg lehet oldani, mondta Kende.

Forrás: G7

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!