Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Eurosport: Szilágyi Csabát senki sem kereste magyar válogatottsággal kapcsolatban

Szilágyi Csaba 15-szörös magyar bajnok, a hódmezővásárhelyi NICS-HSÚVC úszójűval készített egy hosszabb lélegzetvételű interjút az Eurosport magyar nyelvű oldala. Alapvetően a sportolói pályafutását tekintették át, de beszélt a Magyar Úszószövetség szabálymódosításáról is, és arról, keresték-e őt azért, hogy magyar színekben induljon a világversenyeken.

Ahogy az interjúban írják, az idén 31 éves Szilágyi Csaba világversenyeken ifjúsági kora óta szerb színekben versenyez, Eb-bronzérmes és úszott vb-döntőben, ám pályafutása nem mindig alakult könnyen. A 2016-os riói olimpián a formaidőzítése például kifejezetten rosszul jött ki neki, és ekkor úgy volt, be is fejezi a pályafutását. Nem így történt.

Szilágyi Csaba évek óta a hódmezővásárhelyi úszósportnak is büszkesége, ám ahogy arról mi is írtunk korábban, hiába akasztottak két aranyat is a NICS-HSÚVC sportolójának nyakába a legutóbbi felnőtt úszó országos bajnokságon, a klubok összetett pontversenyében viszont nyoma sincs ennek a két elsőségnek, a NICS-HSÚVC neve mellett nulla pont szerepelt a ponttáblázaton. Ennek oka az volt, hogy a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) döntése értelmében a jövőben csak magyar sportállampolgárságú úszó szerezhet pontokat a bajnokságon. Érmet szerezhet, pontot, ami a támogatás szempontjából fontos, nem.

Szilágyi Csaba az interjúban kijelentette, hogy nem szeretné, hogy ez az egész médiaháborúvá váljon, vagyis ő mond valamit és a MÚSZ is mond valamit, mert nem ez volt a célja. Elárulta, neki a szövetségből konkrétan, négyszemközt, soha senki nem beszélt arról, hogy legyen magyar sportállampolgár és ússzon magyar színekben, bár a NICS-HSÚVC ezt már említette neki, ám említésen túl nem jutott az ügy. A döntés nehéz is lett volna, bár említette, hogy Gyurta Dániel visszavonulása után valóban nem volt jelentős mellúszó a magyar mezőnyben. Ám sem Rió után, amikor ő 26 éves volt, sem ezt követően őt senki nem kereste meg.

Az Eurosport teljes interjúját itt elolvashatják.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!