Székkutasnál is virít a tavaszi hérics

94

A Körös-Maros Nemzeti Park Tatársánci ősgyep részterületén kibontották sárga szirmaikat a tavaszi héricsek. Ettől nem messze, Székkutas határában is van egy kisebb állomány – közölte a nemzeti park.

Azt írják: a védett növényekből a március 30-i felméréskor 94 virágzó tövet számoltak. Az első virágokat március 16-án észlelték a területen, akkor 19 tő virágzott. Azóta heti rendszerességgel végzeznek felmérést. A Tatársánctól nem messze, Székkutas határában is van egy kisebb állomány. Az, hogy a virágzás meddig tart, elsősorban az időjárás függvénye. Ha nagyon meleg a tavasz, akkor hamar lehullajtják szirmaikat, ha azonban hűvösebb az idő, akkor akár másfél hónapig is gyönyörködhetünk a sárga virágokban – állapítja meg a nemzeti park.

A Tatársánci ősgyepen a védett tavaszi héricsen kívül egy másik értékes növényfaj, a fokozottan védett volgamenti hérics is megtalálható. A két fajt elsősorban a virágjuk mérete alapján lehet megkülönböztetni: a tavaszi héricsé jóval nagyobb, mint a volgamentié.

A Körös-Maros Nemzeti Parkban több helyszínen is előfordulnak tavaszi héricsek. A legjelentősebb állományok a Csanádi puszták részét képező Királyhegyesi-pusztán vannak: 5 ezer tő a Héricses-dombon és 1600 tő a Zöldhalom melletti löszháton.  A Kígyósi-pusztán az Apáti út melletti gyepen mintegy 300 töves tavaszi héricsállomány található. A növények fejlődését, virágzását rendszeres felmérésekkel, folyamatosan nyomon követik.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!