Négyzetméter

310

Van egy kis logikai gubanc a tervezett iskola- és üzletnyitás szempontrendszerében.

Az egy hete kihirdetett kormányrendelet szerint amint beadják a 2,5 milliomodik oltást Magyarországon, kinyithatnak a boltok, de 10 négyzetméterenként csak egy vásárlót engedhetnek be. Ezt – mármint hogy korlátozzák az üzletekben egyidejűleg tartózkodó vásárlók számát – a Magyar Orvosi Kamara kezdeményezte március 22-én.

A kereskedők üdvözölték a döntést, a legtöbb egység számára nem jelent majd érdemi korlátozást, teljesíthetetlen feladatot. Az iparcikkes boltokban a nyitvatartási idő nagy részében egyébként is jóval kevesebb a vevő, az élelmiszerboltok, drogériák esetében is csak a legzsúfoltabb napszakban jelenthet gondot az új korlátozás, de a hosszabb nyitvatartás akár ezt a problémát is megoldhatja. A Spar még azt is közölte, a szupermarketeiben átlagosan 20 és 70 között, míg a hipermarketekben 20 és 200 közötti vásárló tartózkodik egyszerre, miközben a korlátozás életbe lépése után egy szupermarketben 76, hipermarketeiben legfeljebb 400 vevő lehet majd egyszerre.

A múlt szombaton egyúttal azt is kőbe véste a kormány, hogy április 19-én újra kinyitnak az iskolák.

“Egy átlagos tanterem 40 négyzetméter. Általános iskolában átlagban 26 gyermek jár egy osztályba, van ahol 32-en is vannak. A gimnáziumokban pedig 35-en” – ezt már a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke hangsúlyozta a minap.

Szóval míg egy vásárlóra – akik közül minden negyediket legalább egyszer már beoltottak a jelenleg ismert számok alapján – minimum tíz négyzetméter jut egy üzletben, addig egy beoltatlan diákra 1,1-1,5 négyzetméter az osztályteremben. Ha a tanuló éppúgy nem visz haza vírust, mint leckét, minden stimmel. Ám erre mennyi az esély?

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!