Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke szerint hazánkban megnőtt az újabb gyerek vállalásának aránya és nem mindenki érzi rosszul magát otthon a digitális oktatással – bár sokan igen

Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke interjút adott az Indexnek. Szerinte a Nagycsaládosoknak külön hétvége kellene az Erzsébet-táborokban nyáron. Nem mindenki érzi rosszul magát a digitális oktatásban otthon, bár sokan igen. Meglátása szerint a családtámogatások miatt megnőtt a következő gyermek vállalásának aránya.

Elmondta, több szervezetet kérdezett, mire vágynak a járvány után. A válaszok alapján arra a következtetésre jutott, hogy általánosságban a nagycsaládosok sem akarnak semmi extrát, leginkább azt, hogy újra szabadon éljünk, visszatérhessünk a normális, vírus előtti megszokott életükhöz. Szeretni, ölelni, barátokkal találkozni, fesztiválokra menni szeretnének.

A NOE tagsága is jelezte a kormány felé, mondta, hogy a nyár hatalmas kérdőjel a családok számára. Pont ezért az egyik fő felvetésük, hogy akár az Erzsébet-táborokban, szabadítsanak fel olyan heteket, hétvégéket, amikor a családok együtt nyaralhatnak, akár háromgenerációs formában is. Adott esetben fontos lehet, hogy a gyerekeknek ingyenes legyen ez a nyaralás.

Azt is hozzátette, most nagyon sok család számít a kormány segítségére. Látszik, hogy a gyerekek nagyon szeretnék nyáron bepótolni az elmaradt osztálykirándulásokat. Főleg a 14 év feletti korosztálynak nagyon hiányoznak a közösségi élmények.

Kardosnétól azt is megtudhatjuk az interjúból, hogy elmondta Orbán Viktornak, hogy hiába terveznek óvoda- és iskolanyitást április 19-én, a szülők jelentős része nem lelkesedik ezért. Vagy azért, mert félti a gyerekeit, a saját és összességében a család egészségét, illetve van akik bírják még, sőt kifejezetten élvezik, hogy otthon van az egész család, jól megy a digitális tanulás. Ugyanakkor azt is tudják, hogy számos családban roppant kimerültek a szülők.

Tudnak olyan iskoláról, mondta, ahol digitális szünnapokat vezettek be. Eszközök szempontjából az első, tavaszi hullám sokkal nagyobb gondot okozott, azóta az iskolák és a nevelési tanácsadók biztosítottak laptopokat, tableteket a rászoruló családoknak. Ahhoz képest, hogy egy évvel ezelőtt milyen elképesztően sok felületen bombázták tanulnivalóval, tartalmakkal a gyerekeket, mára szerinte nagyrészt ez is letisztult.

Az Index kérdésére válaszolva elmondta, szerinte sok, családoknak szóló támogatás van, Azt vették észre, azt látják, hogy megnőtt a következő gyermek vállalásának aránya. Ahol például megszületett a harmadik gyermek, ott be merték vállalni a negyediket. A mi tagcsaládjaink száma is számottevően nőtt az utóbbi években, van köztük olyan, akinél most érkezett meg a nyolcadik baba. Nem mindenki érzi magát rosszul a vírushelyzetben.

A teljes interjút itt olvashatják el

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!