Nem kompenzálják a megfelezett iparűzési adó miatt elmaradt bevételeket

194

Ami az önkormányzatokat illeti, a miniszteri biztos szerint nincs mit kompenzálni. Szóba jöhet még, hogy a kormányzat átveszi egyes helyi sportlétesítmények üzemeltetésének feladatát, az orvosi ügyelet, illetve a tárgyalások alapján szóba jöhet a közétkeztetés, mint önkormányzati feladat állami átvétele is.

Mind a 47 érintett, 25 ezernél több lakosú vidéki várossal egyeztettem, hamarosan elkészül az előterjesztésem, ami alapján májusban várható kormánydöntés” – mondta a 168.hu-nak Balla György miniszteri biztos. A fideszes országgyűlési képviselő, Szolnok korábbi alpolgármestere alig egy hónapja kapta a kinevezését Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztertől, és a feladatot, hogy folytassa le az egyeztetéseket külön-külön az önkormányzatokkal arról, miként tudná a kormány kompenzálni a településeket amiatt, hogy náluk bevételkiesést okoz a kis- és középvállalkozásokat, valamint az egyéni vállalkozásokat segítő állami lépés, az iparűzési adó megfelezése.

„Nincs mit kompenzálni” – tette rögtön világossá Balla, aki szerint nem elvonás történt a városoknál, hiszen az adó elengedett fele helyben, ott maradt a vállalkozásoknál. Igaz, a pénz nem folyik be az önkormányzatokhoz, mint eddig, így lehet, hogy „mínuszban vannak, de mindenki más is mínuszban van, a kormány is” – tette hozzá.

Várhatóan helyi beruházásokhoz, fejlesztésekhez tud támogatást nyújtani a kormányzat, illetve legkorábban jövő évtől átvehet olyan feladatokat – finanszírozással együtt –, amelyeket eddig az önkormányzatoknak kellett kötelezően ellátniuk. Ilyen lehet a háziorvosi ügyelet, amelynek átvételét Balla támogathatónak tartja, bele is írja majd az előterjesztésébe. Hangsúlyozta: „dönteni nem én döntök, hanem a kormány, de biztos, hogy nem általános, hanem 47 különböző, egyedi megoldás készül.”

Szita Károly kaposvári polgármester arról beszélt a lapnak, hogy a gazdaságélénkítő hatású fejlesztések, beruházások támogatásán túl több területen is szóba került az állami segítség a háziorvosi ügyelet átvételén túl is. További lehetséges megoldásnak nevezte, hogy a kormányzat átveszi egyes helyi sportlétesítmények üzemeltetésének feladatát az önkormányzatoktól, illetve a tárgyalások alapján szóba jöhet a közétkeztetés, mint önkormányzati feladat állami átvétele is.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!