Mélyvíz

240

Volt, nincs. Akasztottak érmet, méghozzá két aranyat is a NICS-HSÚVC sportolójának nyakába a múlt héten zajló felnőtt úszó országos bajnokságon, a klubok összetett pontversenyében viszont nyoma sincs ennek a két elsőségnek, a fenti vásárhelyi egyesület neve mellett nulla pont szerepel azon a táblázaton, ahol az elsőtől a nyolcadik helyezésért értékelték a viadalon résztvevő csapatokat.

De hogy értse mindenki, idézzük Wladár Sándort, a Magyar Úszószövetség elnökét, aki tegnap a Nemzeti Sportnak erről így nyilatkozott: “az, akinek sportállampolgársága nem magyar, nem is képviselheti hazánkat a világversenyeken. A szövetség elnöksége decemberben úgy döntött, a jövőben csak magyar sportállampolgárságú úszó szerezhet pontokat a bajnokságon…Új szabályunk ezután is lehetővé teszi, hogy a kettős állampolgársággal rendelkező, ám nem magyar sportállampolgár úszók elinduljanak az országos bajnokságokon valamelyik magyar klub színeiben – eredményes szereplés esetén érem is kerül a nyakukba, vagyis ott állhatnak a dobogón, de támogatást nem kap ezért a teljesítményért az egyesületük. Tényleg örülünk, ha itt vannak közöttünk ezek az úszók, de ne a pénzért, hanem a dicsőségért ússzanak!”

Csak zárójelben tennénk hozzá, hogy a tiszteletreméltó szövetségi elnökségnek az a Risztov Éva is tagja, akit a NICS-HSÚVC küldöttgyűlése nyáron tiszteletbeli elnöknek választott.

Volt, nincs. Tavaly nyáron néhány órára felcsillant a remény, hogy egyesülhet a két hódmezővásárhelyi úszóklub, aztán egyre hangosabb utózöngékkel még az esélye is elillant ennek. De miért ilyen fontos ez? A sportszakmai részét jómagam augusztusban megírtam, ám az ügy, a közös ügy másik vetülete most rajzolódott ki igazán. Végignézve a klublistát, nincs olyan vidéki település, megyeszékhely vagy más város, amely két úszóklubbal állna ki az országos bajnokságra – csak Hódmezővásárhely. Talán erre szokták mondani: forgalommal szemben az autópályán.

Szántó Dávidtól, a szövetség nemzetközi vezetőjétől, korábbi sportriportertől kérdeztem meg, így tőle tudom, idén a 2019-es eredményesség alapján osztják ki a kluboknak az egyesületi támogatásokat, vagyis a NICS-HSÚVC a 11., a Hód Úszó SE a 23. helyezése szerint jut szövetségi pénzhez. Hogy mi lesz jövőre? Abban már az fog sokat nyomni a latban, hogy a Hód Úszó SE hét érmet szerezve 11. helyen zárt a 2021-es felnőtt bajnokság pontversenyében, a NICS-HSÚVC pedig nem került be az első 38-ba.

Itt tartunk most, és talán egyszer alakul úgy, hogy a volt-nincs helyett lesz egy olyan pillanat, amikor megérik arra a vásárhelyi úszósport, hogy egyesítse erőit, tudását, tapasztalatát és lehetőségeit. Ám mielőtt nekifognának, a politikát és a politikusokat tereljék ki a vízből, nekik az túl mély, még belevesznek.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!