133 éve, ezen a napon alakult meg a Hódmezővásárhelyi Torna és Vívó Egylet

90

Ma nagy nap van Hódmezővásárhely szervezett sportéletében, hiszen 133 évvel ezelőtt 1888. március 31-én alakult a Hódmezővásárhelyi Torna és Vívó Egylet (HTVE) – tájékoztatta a Hódpress-t Baranyai Antal, vásárhelyi sportújságíró, krónikás és rendezvényszervező.

A ma már 133 éves vásárhelyi sportéletben az alapító sportágakon kívül, a labdarúgás 101 éves, az úszás, vízilabda 98 éves, a Postagalambsport 88 éves, a kosárlabda 73, míg a tájékozódási futósport 63 éves múltra tekint vissza az idén. Az alapításkor torna, vívó, és atlétikai sportágakat működtetett a HTVE, a lovassport és a lövészet önálló életet élt a városban, majd jött a labdarúgás 1920-ban.

Az első világháború okozta országos bénultságból feléledve Vásárhelyen Dr. Beretzk Pál, Bangha Sámuel, Varga József életre hívja a HTVE – labdarúgó szakosztályát. A csapat gerincét a fuzionáló VAC adja: Meszesán András, Gullay György, Rácz Lajos, Orosz Sándor, Tószögi Sándor, Kass Károly, Lovassy István, Bajkay Lajos, Császár József, Szabó Körösi Ferenc, Gyulai Viktor, Faragó János, Kurucz István, Marton István, Molnár Pál, valamint Sternot, Csende, Zsótér, Péterfi, Gedai, Splika, Oláh.

1923. május 20- án átadjak az Erzsébet-kertben a Munkás új pályáját. 1927-re elkészül a 80+0 férőhelyes fedett tribün is. 1943. Nemzeti Bajnokság “B”, a Zrinyi csoportban a Hódmezővásárhelyi TVE a 10. helyen végez. 1944. NB. II Déli csoportban a HTVE a 10. helyen végez. 1945. Megalakul a kérész életű HTSE (Hódmezővásárhelyi Testvériség Sport Egylet) is labdarúgás, asztaltenisz és nagypályás kézilabda szakosztállyal. Márciusban edzőmérkőzést játszanak a Munkással, áprilisban Szentes csapatával, de a május 13-án induló bajnokin mar a Munkás indul és győzi le a Tisza csapatot 2:0-ra.

1948. NB III-as hódmezővásárhelyi rangadó, Munkás – Vivo 2:1. 1949. A HTVE és a HMTE egyesül, az új nevük: Hódmezővásárhelyi Szakszervezeti Munkás Testedző Egyesület. A HSZMTE 5:0-ra legyőzi a szintén NB. III-as szegedi SZVSE-t. Utána sorban a mar meglévő szakosztályok és sportágak tárháza bővült labdarúgás, lovassport, birkózás, ökölvívás, úszás, vízilabda, kosárlabda, kézilabda, kerékpározás, motocross, és az újkori látványsportok taekwando, fitness, triatlon, háromtusa, öttusa, és a sport lehetne folytatni, hisz jelenleg mintegy 56 klubban sportolnak a varos fiataljai és idősebb polgárai. ki versenyszerűen, ki kedvtelésből, egészség megőrzés végett.

Egyéni sportágakban is jegyezték a vásárhelyi sportolókat ebben az időszakban, magyar bajnokok, válogatottak sorát adta a vidéki varos sportélete. Három olimpiai bajnokot, hat olimpikont is adott a magyar sportnak Hódmezővásárhely – Juhász Katalin (vívás), Faragó Tamás (vízilabda). Risztov Éva (úszás). A város sportéletében az alapító sportágakon kívül, a labdarúgás 101 éves, az úszás, vízilabda 98 éves, a Postagalambsport 88 éves, a kosárlabda 73, míg a tájékozódási futósport 63 éves múltra tekint vissza.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!