A hétvégén csak néhány bejárat lesz megnyitva a piacon és maszkot osztanak

417

A hétvégi piac működésével kapcsolatban intézkedéseket jelentett be Márki-Zay Péter.

A polgármester a szombati Magyar Közlönyre hivatkozva kifejtette: 2,5 millió beoltott után lazább korlátozás lesznek Magyarországon, a kijárási tilalom 22 órától kezdődik és az üzletek is 21:30-ig nyitva lehetnek majd. Bevezetik majd a négyzetméter alapú létszámkorlátozást a boltokban: 10 m2-enként 1 fő lehet, ahol ennél kisebb az üzlet, ott csak 1 vevő lehet. Ezt az üzlet tulajdonosának kell betartatnia, de együttműködésre kérte a vásárlókat Márki-Zay. Április 19-től pedig rendes munkarend kezdődik az iskolákban.

Ehhez kapcsolódóan arra kérte a hódmezővásárhelyi tanárokat, hogy regisztráljanak a védőoltásra. Ismertette, a városban telefonos segítségnyújtást (62/530-159) indítottak két héttel ezelőtt, azóta 152 főnek segítettek regisztrálni. – Bármilyen vakcina felvétele jobb, mint vakcina nélkül elkapni a vírust – fűzte hozzá Márki-Zay elsősorban annak fényében, hogy az egész világon jelenleg itt halnak meg a legtöbben lakosságarányosan.

A vásárhely polgármesteri hivatalban 110 munkatársból jelenleg 2-en jelenleg fertőzöttek, 43-an regisztráltak az oltásra, 2 dolgozó már meg is kapta.

A piaccal kapcsolatban közölte: az elmúlt időszakban több figyelmeztetést kellett kiosztani főleg a szabálytalan maszkviselés miatt. Azt kérte, a húsvéti hétvégén akinek nem feltétlenül szükséges, az ne menjen ki a piacra. Aki kilátogat, az pedig ne a legforgalmasabb időben tegye. Új intézkedésként bejelentette, hogy ezen a hétvégén csak néhány bejárat lesz megnyitva, akinek pedig nagyon elhasznált a maszkja, az kap újat a bejáratnál.

Hétfő lévén, ma összeült a vásárhelyi Operatív Stáb is. Az önkormányzat tájékoztatásából kiderül, jelenleg hatósági karanténban városunkban 426 lakos van. Múlt héten fokozottan ellenőrizték a dohányboltok, kisboltok környékét, ahol lakossági panaszok nyomán vizsgálták a közterületen való alkoholfogyasztást. 11 feljelentést, 2 szabálysértési eljárást indítása és 3 figyelmeztetést is eszközöltek a kijárási tilalom, és a maszkviselési szabályok megsértése miatt.

Gyöngyösi Ferenc képviselő javaslatára és dr. Berényi Károly alpolgármester, háziorvos kivitelezésében ezen a héten megtörténik a közterület-felügyelők tesztelése is, ennek finanszírozását több képviselő teszi lehetővé.

A Hóvirág utcai bölcsődében 2 dolgozó megbetegedése miatt leszűrtek 23 gyermeket és 33 dolgozót – szerencsére mindenkinek a teszteredménye negatív lett.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!