Később kezdődhet a kijárási korlátozás, a boltokban 10 négyzetméterenként 1 ember lehet

498

Átállunk a négyzetméter alapú korlátozásra, azaz, egyszerre egy boltban 10 négyzetméterenként lehet 1 ember – nyilatkozta ma reggel a Kossuth Rádióban Orbán Viktor.

A miniszterelnök hozzátette, biztosan sorok lesznek a boltok előtt, ezért tárgyalnak róla, hogy 22 óráig, esetleg 23 óráig kitolják a kijárási korlátozást.

– Ha kitoljuk 21 óráig a boltok nyitvatartását, akkor 22 óráig lehetne kint lenni. A részleteket tárgyalja az operatív törzs, délután, legkésőbb holnap reggel lesznek szabályok – mondta a kormányfő.

– Tegnap 275 ember hunyt el, 11 823-an vannak kórházban, lélegeztetőgépen pedig 1480 embert tartanak. Mindenki nagyon fáradt is kimerült, a tartalékok azonban szerinte jól állnak: 10 343 tartalékágy és 1693 lélegeztetőgép áll rendelkezésre, ami a kapacitások kb fele. 500 önkéntes és 1200 egészségügyi hallgató is dolgozik. A végső tartalékhoz nem kellett hozzányúlni, ezek az ingázók – ismertette Orbán.

Az oktatással kapcsolatban elmondta, hogy ha vissza akarjuk engedni a gyerekeket az iskolákba, akkor a pedagógusokat és az iskolai dolgozókat be kell oltani. 102 ezer regisztrált iskolai dolgozó van, ebből 20 ezer van beoltva. A maradékot április 10-ig be tudják oltani, kell várni kicsit, hogy hasson, így április 19-én van reális esély arra, hogy óvodák, általános és középiskolák kinyithassanak.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!