Elkészült Tóth Sándor AVIA-jának felújítása

Bár a járványügyi szabályok miatt a múzeumok országszerte zárva vannak, az Emlékpont kapuját, ami az udvarra vezet, nem húzzák be, így megtekinthető a jármű. A teherautó péntek délután került a helyére.

Márki-Zay Péter beszédében emlékeztetett: amikor a mártír holttestét hazaszállították és előtte lerótták tiszteletüket a város lakói a Kossuth téren, akkor a teherautó is ott állt. Utána még 8 évig használták, majd a téglagyári tüzéphelyre került. – Bár a magyarok és a románok sokszor egymás ellen harcoltak a történelem során, azonban az egy pozitív példa, hogy egy magyar állampolgár a románok és a romániai magyarok szabadságáért adta az életét. Amikor kiderült, hogy megvan a teherautó, akkor eldöntöttük, hogy ennek a példamutatásnak méltómódon állítunk emléket a jármű felújításával – fejtette ki a polgármester.

Miklós Péter, az Emlékpont szakmai tanácsadója ismertette: a kommunista diktatúrák Közép-Európában különösebb vérontás nélkül szűntek meg, Románia kivételével. Az erdélyi magyarsággal jó kapcsolata volt a vásárhelyi népi ellenzéki mozgalmároknak. Amikor hírt kaptak a forradalomról, adománygyűjtést kezdtek és ennek eljuttatását is megszervezték. Így élelmiszer, ruházat, gyógyszerszállítmány indult, köztük volt Tóth Sándor is, aki egyetlen magyarországi, magyar áldozata lett a romániai forradalomnak. A teherautó által sajátos múzeumi tárggyal bővül az intézmény, hiszen egy kültéren elhelyezett teherautó nem szokványos kiállítási darabnak számít.

A restaurálást vezető Vincze Gyula elmondta, személyesen is ismerte Tóth Sándort. Jó ötletnek tartotta, hogy az emlékét megőrizve, ezt a járművet felújítsák. A restauráció több mint egy évet vett igénybe. Az AVIA 1989 decemberében alig 1 éves volt, most olyan állapotba hozták, mint akkor volt. A golyó ütötte nyomot egy matrica jelképezi a szélvédőjén.

A polgármester az egész város nevében részvétét fejezte ki Tóth Sándor özvegyének a férje 31 évvel ezelőtti mártírhaláláért.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!