Napi 4 millió forint adósság keletkezett februárban a vásárhelyi kórházban

849

Csongrád-Csanád megye fekvőbeteg-ellátóhelyei közül a vásárhelyi kórháznak nőtt legnagyobb mértékben a tartozásállománya februárban: 2021-ben 377 milliónál jár.

Az év első két hónapjában több mint 14 milliárd forint tartozást halmoztak föl a magyarországi kórházak a Magyar Államkincstár friss adatai szerint – ilyen mértékű adósságnövekedéshez az elmúlt években 3-4 hónapra volt szükség. Az adósságnövelésben élen járt régiónkból a Békés megyei kórház, ahol 299 millióval nőtt a beszállítók felé fennálló tartozás.

A beszállító cégek tapasztalatai szerint a kórházak teljesen leálltak a számlák kifizetésével, a nem Covid-ellátáshoz kapcsolódó termékkörben a szállítások is leálltak, összességében mintegy 4500 beszállító, többségében kkv került nehéz helyzetbe – kommentálta az adatokat a napi.hu kérdésére a beszállítók jelentős részét képviselő Orvostechnikai Szövetség főtitkára. Rásky László szerint a szektor vállalkozásainak az jelentene érdemi segítséget, ha a gazdaság újraindításakor hozzájutnának a lejárt számláik ellenértékéhez.

Megyénkben a Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ tartozásállománya nőtt a legjobban februárban: a január végi 263 milliós mutató 377 millióra emelkedett, vagyis átlagosan napi 4 millió forint adósság keletkezett. A szentesi kórházból a múlt hónap végén 197 milliós tartozást jelentettek, ami 87 milliós emelkedést jelent. Rendhagyó módon a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központot fenntartó Szegedi Tudományegyetemnek csökkent a tartozása, 1,471 milliárdról 1,414 milliárdra.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!