Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

400 millióval lesz drágább a vásárhelyi kórházbővítés a tervezettnél

A tervezettnél 400 millió forinttal drágábban épülhet meg a vásárhelyi kórházban az új gyermek- és belgyógyászati osztály. Arról, hogy mely cég végzi majd el jövő áprilisig a kivitelezést, nem számoltak be.

Elkezdődött a hódmezővásárhelyi kórház bővítése, a több mint kétmilliárd forintból megvalósuló fejlesztéssel új gyermek- és belgyógyászati osztályt alakítanak ki, és korszerű diagnosztikai eszközök érkeznek az intézménybe – közölte a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó főigazgatója hétfőn.

Az MTI beszámolója szerint Kallai Árpád online sajtótájékoztatóján elmondta, a 9,266 millió eurós (3,3 milliárd forintos) összköltségvetésű projekt a szatmárnémeti Páli Szent Vincéről nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek Egyesülettel közösen elnyert román-magyar Interreg pályázatnak köszönhetően valósulhat meg.

A 2019-ben indult projekt teljes költségvetéséből a legnagyobb részt, mintegy 1,8 milliárd forintot a hódmezővásárhelyi kórház bővítése teszi ki. Ez 400 milliós drágulást jelent az intézmény honlapján fellelhető eredeti kalkulációhoz képest.

A tervek szerint jövő nyárra két új, összesen 2300 négyzetméter alapterületű szint kerül a járóbeteg- szakrendelő épületére. Az új szinteken kap majd helyet az új, 35-35 ágyas gyermek-, illetve belgyógyászati osztály. Egy-, két-, három-, valamint egy négyágyas kórtermeket alakítanak ki, melyek mindegyikéhez vizesblokk kapcsolódik. Emellett újabb szinten összekapcsolják a szakrendelő tömbjét és a kórház főépületet – ismertette a beruházás részleteit a főigazgató. Arról viszont nem találtunk információt az MTI-s és a helyi tudósításokban, hogy mely cég lesz a beruházás kivitelezője, de arról igen, hogy a nyár közepén, végén bontják le a tetőt, majd kezdetét veszi az új szintek kialakítása.

Mintegy 400 millió forintból korszerű diagnosztikai eszközöket is vásárolt a hódmezővásárhelyi kórház, nagyobbik részük már megérkezett, és azokat használatba is vették. A népegészségügyi szűréseket teszi hatékonyabbá egy 3D-s emlődiagnosztikai készülék, egy a bőr daganatos elváltozásainak korai felismerésére szolgáló gép, valamint egy szív- és érrendszeri betegségek diagnosztikájára alkalmas ultrahang- és EKG-berendezés.  A kórház diagnosztikai eszközparkja hamarosan a tüdőszűrésre szolgáló komputertomográffal (CT) is bővül – tudatta a szakember.

Az osztályok berendezésére 54 millió forintot fordítanak. A daganatos, továbbá szív-, és érrendszeri betegségek korai felismeréséért pedig szűréseket szerveznek 80 millió forintból – közölte Kallai Árpád. Szatmárnémetiben a Hódmezővásárhelyen több mint egy évtizede indult Egészséges Vásárhelyért Program tapasztalatait fölhasználva indul prevenciós program. Megvalósításához új eszközöket vásárolnak, képzéseket és lakossági tájékoztató kampányokat szerveznek, erre összesen 2,1 millió eurót fordíthatnak.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!