Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

A lapterjesztés leállítása nem érinti a vásárhelyi posta 70 dolgozóját

Júliustól leállítja a címzetlen remlámkiadványok, ingyenes sajtótermékek és választási szórólapok terjesztését a Magyar Posta Zrt. A vásárhelyi postán 70 munkatárs dolgozik, a terjesztés megszüntetése miatt nem változik a létszám – értesült lapunk.

A posta által kezelt országos napilapok előfizetőinek száma az elmúlt 5 évben több mint 60 százalékkal esett vissza, ugyanakkor a tevékenységhez kapcsolódó költségek nem csökkentek. Mivel a cég ezt a tevékenységet nem közszolgáltatás keretében végzi, hanem üzleti tevékenységként, így a döntést is egyértelműen gazdaságossági szempontok alapján hozta meg – magyarázzák a szolgáltatás leállítását.

Érthető és elfogadható, hogy a Posta leállítja a napilapok és a szóróanyagok terjesztését, ezek veszteséges tevékenységek – mondja a hvg.hu-nak Ádám István, a Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége (Pofész) elnöke.

A szakszervezeti vezető szerint

a kézbesítőknél és általában véve a postánál nem jó a helyzet, a dolgozók már nagyon várják, hogy elkezdődjön az idei bértárgyalás, és a munkáltató megtegye ajánlatát. A szakszervezetek 10 százalékos emelést követelnek,

a cégvezetésnek azonban egyelőre még engedélye sincs Mager Andrea állami vagyonért felelős minisztertől a tárgyalások elkezdésére. 

A hvg.hu-nak nyilatkozó postások enyhén szólva nem ideális munkakörülményekről számolnak be.

A cég a hatékonyságnövelésre hivatkozva több területen (nem országosan, legalábbis még) megszüntette azt a rendszert, hogy egy postás fixen egy körzetet lát el.

Megerősítjük, hogy a Magyar Posta idén júliustól kilép a címezetlen reklámkiadványok terjesztésének piacáról, mivel a szórólapok terjesztéséből származó bevételeket rendre meghaladják a kapcsolódó kiadások. A címezetlen reklámkiadványok piaca az elmúlt években zsugorodott, a Posta által kézbesített kiadványok száma tavaly egyharmaddal volt kevesebb, mint egy évvel korábban. A címezetlen reklámkiadványok terjesztési piaca több szereplős, a posta részesedése mintegy 25 százalékos volt.  A fenti döntés pusztán gazdaságossági szempontok alapján született – írta lapunk érdeklődésére Panulin Ildikó.

A Magyar Posta Zrt. szóvivője hozzátette, Hódmezővásárhelyen mintegy 70 fő postai munkatárs dolgozik. A szórólap terjesztés megszűnése miatt a városban nem változik a postai létszám. A Magyar Posta a továbbiakban a hagyományos postai szolgáltatásainak fejlesztésére kíván koncentrálni. 2021-ben kiemelten koncentrál a csomaglogisztikai üzletágban tervezett beruházásokra. Országszerte idén több depó kialakítása és gépesítése várható.

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -1

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!