A Kossuth Körök a névadó halálának évfordulójára emlékeztek

120

1894. március 20-án, 92 évesen, Torinóban hunyt el Kossuth Lajos, a reformkor, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc egyik legjelentősebb, történelmi szereplője, aki ebben az időszakban volt Magyarország pénzügyminisztere, az Országos Honvédelmi Bizottmány elnöke, majd kormányzó. Róla emlékeztek meg országosan a Kossuth Körök a mai napon.

Az online esemény egyik központja volt Hódmezővásárhely, ahol Kossuth Lajos maga is járt 1848. október 3-án, toborzó körútja során. 20 ezer ember hallgatta őt azon a napon. Erről az eseményről emlékezett meg Márki-Zay Péter.

Temetésén állami tisztségviselők, hivatalnokok nem vehettek részt 1894-ben, a temetés költségeit Budapest fedezte, mondta Máki-Zay Péter. Kossuth Lajos nemzeti szabadságunk jelképe.

Azt is mondta, ma is szükséges az összefogás egy szerinte igazságtalan hatalommal szemben. A teljes megemlékezést itt tekinthetik meg. A mai Kossuth Körök feladata, mondta, az országban az egyéni és kollektív szabadságokért való küzdelem. Ma is szükség van mindenkinek a kiállására, hősies összefogásra. Természetesen ma nem a nemzeti függetlenségért kell harcolni, hanem a hatalom megfélemlítései ellen. “Nem azt nézzük, ki honnan jött, hanem hogy együtt, merre tartunk”- mondta, utalva ezzel a mai ellenzéki összefogásra és a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Kossuth Köröknek az ebben betöltött szerepére.

Ha pedig emlékezünk Kossuth Lajosra, említsük meg, hogy az ő hangját, természetesen nem hibátlan minőségben, de megőrizte az utókor. Nagyon örülünk, hogy ennyi megmaradt a hangjából egy fonográf segítségével.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!