Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

A jó idővel megkezdődnek a kerti munkák

Márciusban emelkedik a napsütéses órák száma, ez maga után hozzá, hogy megkezdhetjük a kerti munkákat. Sipos József növényorvos azt tanácsolja, hogy ebben a hónapban a hidegtűrő zöldségeket ültessük el. Aki palántát nevel, az fokozatosan hozzászoktathatja a külső környezethez a növényt.

Kertünkben először az áttelelő gyomokat kell eltávolítani az ágyásokból, hiszen ezek vizet és tápanyagot vonnak el. Ezt követően tölthetjük fel műtrágyával, vagy szerves anyaggal, majd kezdődhet a vetés. Márciusban a hidegtűrő növényeket, céklát, sárgarépát, petrezselymet, borsóféléket lehet elvetni.

A gyümölcsösökben is elkezdődött a munka. Van aki már a lemosó permetezéseket végzi és a a metszések is lassan befejeződnek.

Nagyon fontos, hogy metszéskor mindig a sebeket kezeljük le, hiszen nem is gondolják nagyon sokan, hogy ezek kaput nyitnak a kórokozóknak és további fás részeknek a leromlása, betegedéseknek a kórtani problémái lehetnek, mondta Sipos József növényorvos. Hozzátette, elindul a korai barackoknak a virágzása. Amit tudunk a kiskertben, azt tegyük meg annak érdekében, hogy a fagyhatások, a fagykárok ne okozzanak nagy gazdasági kárt, mint ami 2020-ban történt.

Népszerű módszer a növények palántává nevelése. Sipos Gazda azt javasolja, hogy olyan növényeket palántázzunk, amelyek később zömök növényi részt fejlesztenek és erős gyökérrendszerük lesz.

A palántanevelés célja az, hogy lerövidítsük a tenyészidőszakot. Mesterséges környezetben előállítjuk a fejlett növényt és amikor megfelelő a hőmérséklet, akkor kiültetjük az adott célhelyre, mondta Sipos gazda. Nagyon fontos, hogy kiültetés előtt mindenféleképpen edzessük a palántát, ami azt jelenti, hogy a külső környezeti feltételekhez fokozatosan szoktassuk hozzá a növényt. Ekkor tudunk elérni eredményes, jó, induló szaporítóanyagot.

Sipos Gazda azt tanácsolja, hogy a fagykárokat füstöléssel mérsékeljük, így légáramlatokat tudunk kialakítani a gyümölcsösben. Virágzáskor, a gombák ellen pedig felszívódó hatóanyagú gombaölő szerekkel védekezzünk.

Sipos Gazda azt tanácsolja, hogy a fagykárokat füstüléssel mérsékeljük, így légáramlatokat tudunk kialakítani a gyümölcsösben. Virágzáskor, a gombák ellen pedig felszívódó hatóanyagú gombaölő szerekkel védekezzünk.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!