Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Kormányinfó: közel a harmadik hullám csúcsa, a lazításnak még nincs itt az ideje

Gulyás Gergely miniszter szerint egyébként már csak hetekben kell számolni azt az időt, hogy a bevezetett szigorítások eredményre vezessenek. De most még nincs itt a lazítások ideje.

A kormány, hogy függően vagy függetlenül a nyitásról szóló nemzeti konzultációtól, nem tudni, de szakaszos, többlépcsős újranyitásban gondolkodik.

A legpesszimistább jóslatok, mondta gulyás, március végére teszik a harmadik hullám tetőzését. Hozzátette, áprilistól főleg az fog látszani a számokban, hogy miután a legveszélyeztetettebb korosztály jelentős mértékben be lesz oltva, csökkennek a megbetegedések és a halálozások. Az egészségügy elmondása alapján még bírja, 1700 lélegeztetőgéppel felszerelt ágy van, és 11 ezer szabad kórházi ágy.

A jelenleginél 2,5-ször több lélegeztetésre szoruló beteg számára is vannak kapacitásai a magyar egészségügynek. Ezen kívül rendelkezésre áll a katasztrófavédelem is, de úgy látják, erre nem lesz szükség.

Többen, köztük mi is írtunk róla, de a kormány nem tervez megyénként vagy régiónként eltérő korlátozásokat bevezetni, egységes védekezési szabályok maradnának országosan. Nem tervezik az FFP2-es maszkok kötelező viselését sem.

Az önkormányzatok által felajánlott oltópontokra Gulyás szerint jelenleg nincs szükség, vakcina kellene. Szerinte ezek a felajánlások a politikai haszonszerzés területei, és nem tudnak az ilyen felajánlásokkal mit kezdeni.

Nem döntöttek még a magyar oltási igazolvány adta lehetőségekről, ez nehéz kérdés. Mint ahogy nem egyértelmű még, hogy mi lesz benne a brüsszeli zöld igazolványban sem. Ennek az eljárásnak azonban csak májusban lesz vége, mondta.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!