ATEV korábbi igazgatója: a cég valóban szeretné lezárni a városlakókkal a vitát

Hosszú évtizedek óta keseríti a vásárhelyi emberek életét az a húsipari melléktermékektől származó erős szag, ami elsősorban a reggeli órákban érezhető a város területén. Az ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. azt ígéri, 2021-ben elkészül az a szagmentesítő eljárás, aminek eredményeképpen megszűnik a városban tapasztalható kellemetlen bűz.

A tavalyi évben 4000 aláírás gyűlt össze a cég szagmentesítő beruházását követelve. Sokan személyesen a cég telephelye elé vonultak, hogy nyomatékot adjanak kérésüknek. A Délmagyarországnak korábban a vezérigazgató azt ígérte, idén elkészülnek ezzel a fejlesztéssel. A korábbi vezető úgy látja, a cég valóban szeretné lezárni a városlakókkal a vitát és megszüntetni a rendszeres bűzt. Az akarat megvan hozzá, erről pedig már nyilvános dokumentum is rendelkezésre áll.

Szabó Gábor, az Atev Zrt. korábbi hódmezővásárhelyi gyárigazgatója a Vásárhelyi Televíziónak elmondta: ,,az egységes környezethasználati engedélyből azt látom, hogy szakmailag nagyon felkészült a csapat, és korrektül igyekszik megoldani. Nagyon sok feladatuk van, ezt nyilván a múltból ismerem, hiszen nem csak a melléktermék ártalmatlanítás, hanem a járvány elfojtás is feladatuk, ami plusz feladat időnként.”

Az Atev Zrt-nek a vásárhelyi a legnagyobb telephelye, a cégnek kiemelt szerepe van a nemzetgazdasági jelentőségű húsipari szektorban. Feladatuk összetett, hiszen az állati melléktermékek kibocsátása az elkövetkezendő években körülbelül a duplájára nő. A korábbi gyárigazgató a beígért fejlesztésekkel kapcsolatban bízik a cég alkalmazottainak, egykori kollégáinak a szakértelmében. Hozzátette, az még jobb lenne, ha ezen fejlesztések költségeibe az állam is beszállna.

Szabó szerint ,,nagyon komoly változás lesz ebben. Hogy ez 2021 végére meg tud-e valósulni, hogy mennyi erőforrást tudnak 2021-ben, 2022-ben és 2023-ban. Magában az egységes környezethasználati engedélyben több évre jelezték ezeket az engedélyeket, tehát ha fel tudják gyorsítani, az mind anyagi erőforrások kérdése csak.”

A cég vezetése korábban azt írta, Hódmezővásárhelyen jelenleg is zajlik a gyár technológiai megújítása, egyúttal a kibocsátott szagemisszió részletes vizsgálata, a hatékony bűztelenítési megoldások elemzése, és a kitűzött dátumot tartani tudják. Kérdéseinkkel megkerestük az Atev Zrt-t, ígéretet kaptunk, hogy hamarosan válaszolnak is.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!