A kórházakban már dönteni kell beteg és beteg között

528

Minden kórház telítődni fog, és már most úgy működnek az intenzív terápiás osztályok, hogy minden egyes új beteg felvétele a már kezelt páciensektől vesz el energiákat.

Miközben a kormányzat szerint a kórházakban továbbra is jut minden arra rászorulónak megfelelő kórházi ellátás és lélegeztetőgép, továbbá az orvosok semmilyen szempontú szelektálására nem kényszerülnek, a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke ennek ellenkezőjéről nyilatkozott: már a teljesítőképessége határán van a magyar egészségügyi ellátórendszer a járvány harmadik hullámának felfutó szakaszában. – Minden egyes új beteg felvétele a már kezelt páciensektől vesz el energiákat. Így annak ellenére, hogy esetleg ágy, gép és eszköz lenne, határokat kell húzni, máskülönben a személyzetet a már ellátás alatt álló betegektől kell elvonni – nyomatékosította Daróczy-Gaál Ágnes.

A szervezet alelnöke azt is hozzátette, egy hete gyakorlatilag azt történik az intenzív osztályokon, hogy az orvosok – döntéshelyzetbe kényszerülve – próbálják a lehető legtöbb eséllyel rendelkező pácienseket a legmagasabb szintű ellátásban biztosítani.

Minél magasabb valakinek a pontszáma az úgynevezett scoring (pontozási) rendszerben, amely többféle kritérium alapján áll össze, mint például életkor, alapbetegségek vagy a potenciális életkilátások, annál inkább esélyes, hogy meg tudja kapni azt a 30-35 százalékos túlélési esélyt, amit egy átlagos Covid-betegnek meg tudnak adni, amennyiben gépre kapcsolják – fogalmazott a szakember.

Miközben a konkrét szakmai scoring rendszert jellemzően az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság nevesíti, addig magának az eljárásrendnek a folyamát a Magyar Orvosi Kamara rögzíti, tehát, hogy mi számíthat egyáltalán előnynek vagy hátránynak egy páciens esetében. Illetve azokat az etikai ajánlásokat, amelyek az olyan esetekben kerülnek megfontolásra, amikor két azonos kilátású beteg között kellene dönteni. Daróczy-Gaál Ágnes utóbbira példaként említette, hogy egy állapotos kismama előnyt élvez egy nem állapotos emberrel szemben, ami nem szakmai, hanem már etikai kérdés.

Az Infostrartnak nyilatkozó szakszervezeti alelnök végezetül arra is kitért, hogy várhatóan a kórházak száz százaléka telítődni fog, hiszen már most is folyamatosan újabb és újabb osztályokat kell megnyitni a Covid-ellátásra. Arra a kérdésre, hogy szerinte van-e még tartalék, Daróczy-Gaál Ágnes úgy válaszolt, hogy nincs, megismételve, hogy az egészségügy a teljesítőképessége határán táncol.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!