5-6 év múlva lehet új Tisza-hídja Szegednek

177

A Dél-Alföldön a következő tíz évben egyszerre cél a felzárkózás és a versenyképesség javítása – jelentette ki Nemesi Pál, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zónáért felelős kormánybiztos pénteken.

A politikus a Csongrád Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara online megrendezett szakmai napján az MTI szerint úgy fogalmazott, a régióra jellemző az intézményi és infrastrukturális szétszakadozottságot, a klímaváltozás, valamint a népességfogyás. Hozzátette: ezek azok az egymással összefüggő stratégiai területek, melyeken változást kell elérni a következő években.

A régió gazdaságának alappillére a mezőgazdaság és az erre épülő élelmiszeripar – mondta a kormánybiztos, aki emellett a lehetséges kitörési pontok között említette a szoftveripart és az idegenforgalmat, ezen belül az öko-, aktív- és egészségturisztikát.

Békéscsaba és Gyula térségében már elindultak a repülő- és hadiipari beszállítói programhoz kapcsolódó beruházások, és újabbak előkészítése is folyik – tudatta Nemesi Pál, hozzátéve: ezekhez kapcsolódva szükség lenne helyben a műszaki felsőoktatás meghonosítására. Szegeden az ELI-ALPS lézerközpont szomszédságában tervezett science park kialakítását fel kell gyorsítani – közölte a politikus.

A tervezett infrastrukturális fejlesztések között felsorolta az autópálya-hálózat további bővítését, a kelet-nyugati irányú közlekedési kapcsolatok erősítését, a Szeged-Szabadka vasúti kapcsolat helyreállítását, valamint a harmadik szegedi Tisza-híd megépítését. Ez utóbbi tervezése már folyik, a beruházás öt-hat éven belül elkészül – mondta.

Nógrádi Zoltán (Fidesz-KDNP) mórahalmi polgármester hangsúlyozta, elengedhetetlen a határ menti területek összehangolt fejlesztése. A digitalizációban, az agráripar, a precíziós mezőgazdaság fejlesztésében komoly lehetőségek rejlenek. Az idegenforgalom bővítése során is a dél-alföldi és a vajdasági fejlesztési elképzelések koordinálására, egységes turisztikai desztináció kialakítására, az egészségturizmus erősítésére van szükség.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!