Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Teljesítőképességük határán vannak a kórházak – Vásárhelyen is keresnek intenzív szakápolót

Megtelhetnek a hazai kórházak intenzív osztályai, ha továbbra is ilyen tempóban növekszik a fekvőbeteg-ellátó rendszer terhelése. Megyénkben 60, Vásárhelyen és Makón 12 intenzív terápiás ágy van békeidőkben, ám most szakszemélyzetből hiány van – Hódmezővásárhelyre is keresnek intenzív szakápolót.

Teljesítőképessége határán van a hazai fekvőbeteg-ellátó rendszer – erre a kormányzat által közölt számokból és korábbi nyilatkozatokból lehet következtetni. Tegnap már meghaladta a 800-at azon koronavírusos betegek száma, akik lélegeztetőgépen vannak, és napról napra egyre több fertőzöttnek van szüksége intenzív terápiás ellátásra. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora egy tavaly decemberi konferencián arról beszélt, hogy nagyjából 1000 lélegeztetőgépen lévő emberrel birkózik meg a rendszer. Akkor azt mondta: az egészségügy ellátórendszerének teherbíró képessége az olyan 1000 lélegeztetett főnél határozható meg, azonban természetesen ekkora számú súlyos állapotú beteget hosszú időn keresztül az egészségügyi ellátórendszer nem tud vinni.

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke azt nyilatkozta tegnap az RTL Híradónak, hogy ekkora leterheltséget még soha nem élt át a magyar egészségügy. Az intézmények saját hatáskörben próbálják meg átcsoportosítással megoldani a helyzetet, azonban az elmúlt napok csak súlyosbították szerinte a helyzetet, hiszen több ezer kolléga távozott az egészségügyből, amikor nem írták alá múlt héten az egészségügyi szolgálati jogviszonyt. A frontvonalban dolgozók 5-ször 12 órában dolgoznak egy héten, 1-1 nap megszakítással próbálják a felkészülést biztosítani.

Hivatalos információ továbbra sincs arról, hogy Csongrád-Csanád megye egyes ellátóhelyein mekkora kapacitásúak a COVID-osztályok. A Magyar Orvosi Kamara megyei elnöke november közepén arról nyilatkozott lapunknak, hogy Szegeden 550 beteg ellátásra van lehetőség, Szentesen akkor 40, Makón 30 beteget ápoltak a helyi kórházban. Magasabb számok lehetnek jelenleg, hiszen ahogy decemberben elején, most is 8000 koronavírusos beteget kezelnek kórházban Magyarországon.

Az intenzív osztályokon a fertőzött betegek több mint 10 százalékát kezelik. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő 2020 eleji kimutatása alapján békeidőben összesen 60 intenzív terápiás ágy van Csongrád-Csanád megye ellátóhelyein, ebből 40 Szegeden, 8 Szentesen és 12 Hódmezővásárhelyen-Makón. Ahogy arról a Magyar Orvosi Kamara is beszámolt, a járványhelyzet miatt az országban több helyen növelték az intenzív osztályok ágyszámát, de úgy, hogy ahhoz elegendő szakképzett személyzet nem állt rendelkezésre. Ezért átlagosan

egy szakképzett ápolóra 6-10 intenzív osztályos, akár lélegeztetőgépen lévő beteg esik,

 a melléjük rendelt, de intenzív terápiás ápolásban járatlan személyzet létszáma változó. 

Hódmezővásárhelyen is lehetnek létszámgondok, hiszen a Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ honlapján az aktuális álláshirdetések között jelenleg is szerepel, hogy az intenzív osztályra intenzív szakápolót keresnek.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!