Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Állami kompenzáció: májusra ígértek konkrét döntést

Ma délután Budapesten tárgyalt a kormányzati elvonások miatti kompenzációról Márki-Zay Péter. A polgármester elmondása szerint a 25 ezer főnél nagyobb településeknek leginkább beruházásra adna támogatást a kormány. Hódmezővásárhelynek már az nagy segítség lenne, ha a korábbi évek adósságait elengednék.

Hódmezővásárhelytől az idei évben 600 millió forintot vett el a kormány az iparűzési adó felére csökkentésével. Tavaly 200 millió forint veszteség érte a várost a gépjárműadó és reklámadó elvonása miatt és a parkolás ingyenessé tételével. Ezek kompenzálásáról tárgyalt Balla György, miniszteri biztossal a város polgármestere.

Márki-Zay közlése szerint konkrét döntést májusra ígértek neki. Más városvezetőknek viszont mondták, hogy működésre nem, csak beruházáshoz adnának támogatást, vagy hitel felvételére bíztatnak.

Hódmezővásárhelyen csak a korábbi évek adósságainak visszafizetése 700 millió forintot jelent. Ebben sokat segítenének, ha elengednék. Tavaly azt a 80 millió forint körüli összeget, ami az idősek 10 ezer forintos utalványát fedezte volna év végén, azt nem tudtuk kifizetni az elvonások miatt – sorolta.

A polgármester úgy véli, ha azt a támogatást megkapná a város, amit tavaly karácsonykor minden fideszes vezetésű megyei jogú város megkapott, akkor nem lennének pénzügyi problémák Vásárhelyen.

Kérték tőle: mondja el, hogy milyen tervek vannak, amiket tudna támogatni a kormány. Elmondta, a városháza északi homlokzata és a torony veszélyes, szeretnénekparkolóházat építeni a belvárosban, ismertette a fürdőfejlesztéseket, valamint egyszerű engedélyezési kéréseket is megemlített.

Képes lesz-e a kormány ugyanúgy támogatni a nem kormánypárti vezetésű településeket? – tette fel a kérdést Márki-Zay Péter.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!