Online is elérhető a Korok, kultúrák, lelőhelyek kiadványa

191

Megjelent a Tornyai János Múzeum Korok, kultúrák, lelőhelyek régészeti sorozatának 2021. évi kiadványa; a döntően online előadások bővített anyagai könyv formájában és a vásárhelyi közgyűjtemény honlapján olvashatóak.

Immár harmadik alkalommal egy 80 oldalas, színes, illusztrációkkal és fotóanyaggal, jegyzetekkel gazdagon ellátott tanulmánykötetbe foglalta egybe a Tornyai János Múzeum Csányi Viktor régész-muzeológus szerkesztésében a Korok, kultúrák, lelőhelyek régészeti sorozat elmúlt héten zárult szemeszterének előadásait. A könyv előszavában Dr. Miklós Péter az előzőekre hívja fel a figyelmet, kiemelve azt, hogy sajnálatos módon csupán a legelső előadáson nyílt lehetősége személyes találkozóra a múltunk iránt érdeklődő közönségnek az előadókkal. A nehézségekellenére az idén is elkészülhetett a tanulmánykötet, amely túllépve az ismeretterjesztő előadások korlátain, a Dél-Alföld és Hódmezővásárhely régészeti örökségének szélesebb összefüggésbe helyező írásait tartalmazza – írja a közgyűjtemény szakmai tanácsadója.

A Tornyai János Múzeum régészei az elmúlt évek két legnagyobb szabású régészeti feladatellátását mutatják be tanulmányaikban: Béres Mária (jelenleg a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal munkatársa) Csomorkány mezőváros legújabb kutatásainak, a közösségi régészet keretében megvalósult terepbejárások eredményeit összegzi. A vasút-villamos avagy a tram-train városi nyomvonalán végzett régészeti feltárások leletegyüttesei, megfigyelései újabb adalékokkal szolgálnak Hódmezővásárhely múltjához, az egykori lakott területek körvonalainak pontos meghatározásához.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!