Márki-Zay Péter egyetért az ellenzéki előválasztás feltételeivel – vállalná majd a frakcióhoz való csatlakozást a parlamentben

817

A kétfordulós rendszerrel, azzal, hogy a civil jelölteknek is be kell ülniük egy frakcióba majd, illetve a 17 évesek szavazati lehetőségével.

Egyet tud érteni és örül a 6 párt által elfogadott ellenzéki előválasztási feltételekkel Márki-Zay Péter, ezt mondta a Hódpressnek. 1 évvel ezelőtt a Mindenki Magyarországa Mozgalom volt az, aki először felvetette, hogy mind a 106 egyéni választókerületben szükség van előválasztásra, mondta.

Azt is elfogadhatónak tartja, hogy a civileknek is majd be kell ülni 1-1 koalícióba, akár úgy, hogy nem csak 1, de több pártot is megnevezhetnek majd, hiszen a civileknek nincs egyedüli pártpreferenciájuk. Akár a pártok ezt maguk között is eldönthetik. A polgármester is vállalja majd, hogy valamelyik frakcióhoz csatlakozik. De a függetlenség megőrzése szerinte most mindenképpen fontos, mert a pártok elutasítása jelenleg magas.

Vita van jelenleg arról, hogy a csatlakozás az előválasztás előtt nyilvános legyen vagy se. Elmondta, ez a választás az országgyűlési választások rendszeréből, szabályaiból és a hatpárti megállapodásból adódó kényszerből következik és ezért szükséges.

Ez is olyan, mint a közös lista, hogy a választási törvények átírásával a kormánypárt kényszeríti az ellenzékieket a közös listára. Ez egy praktikus közösség.

A 17 évesek szavazási lehetősége a Momentumnak és kisebb mértékben a Jobbiknak kedvez meglátása szerint,

A képviselőknek a 400, valamint a miniszterelnök-jelöltnek a 20 ezer szavazat is egy akkora szám, amit magára valamit is adó komoly jelöltnek nem szabad, hogy kihívás legyen megszerezni.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!