Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Kétfordulós lesz a miniszterelnök-jelölti előválasztás – döntöttek a civilekről és a 17 évesekről is

Vasárnap reggel közleményben jelentette be a hat ellenzéki párt, hogy az elnökök megállapodtak az előválasztás részleteiben. 

A legfontosabb pontok, hogy:

  • mind a 106 körzetben lesz előválasztás,
  • a választáson civilek is indulhatnak, de előre jelezniük kell, hogy a hat szervező párt leendő frakciói közül melyikhez csatlakoznak,
  • a járvány miatt augusztus közepétől indul az előválasztás,
  • a miniszterelnök-jelöltet két fordulóban, az egyéni jelölteket egy fordulóban lehet kiválasztani
  • Az előválasztáson részt vehetnek 17 évesek is akkor, ha jövő áprilisig betöltik a 18. életévüket, vagyis mehetnek szavazni is.

A 6 párt létrehoz egy Országos Előválasztási Bizottságot, és az általuk elfogadott feltételekkel, bárki számára nyitva áll az indulás lehetősége.

Ki kell tölteni egy feddhetetlenségi nyilatkozatot is, amelyben arról nyilatkoznak, hogy nincs köztartozásuk, offshore cégük nekik vagy a velük egy háztartásban élő hozzátartozóiknak, és a vagyonnyilatkozatuk valós.

Az induláshoz képviselőjelöltként 400, miniszterelnök-jelöltként 20 ezer támogatói ajánlást kell összeszedni. A közös ellenzéki programtervet májusban társadalmi vitára bocsátják a pártelnökök. Kérdés, ebbe mennyi beleszólása lehet majd másoknak, akár indulni szándékozó civileknek.

Forrás: HVG

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!